Ukrajina vstúpila do protiofenzívy. Obavy z jadrovej katastrofy stále pretrvávajú

TA3
8.9.2022 14:32

Ukrajina vstúpila do protiofenzívy, obavy z jadrovej katastrofy v Záporožskej elektrárni ale pretrvávajú. Viac nám povedal analytik Ivan Godársky.

Aktuálna situácia na fronte nahráva do karát ukrajinskej strane. Píše sa o ich protiofenzíve, ktorá začala pred niekoľkými dňami a mnohé svetové média avizovali protiútok ukrajinských síl na koniec augusta, začiatok septembra. "Posledné dni sa hovorí, že sa im naozaj podarilo oslobodiť východnú časť predmestia Charkova, zrejme aj kvôli tomu, že sa im darí postupovať aj okolo Záporožia, práve okolo často spomínanej elektrárne," povedal Godársky.

Putin stále ukazuje prstom na Ukrajinu, ako na vinníka tejto vojny. Vyhlásil aj, že vláda v Kyjeve nie je legitímna. "Ukrajina je pre nich podhubím alebo priamo prekvitajúcim teritóriom nacizmu, ako to oni nazývajú. To je, samozrejme obrovská lož, to treba opakovať. Rusko porušilo všetky medzinárodné záväzky a práva," uviedol Godársky. Pripomína, že by sme nemali zabúdať ani na čísla, ktoré sú v súvislosti s vojnou najdôležitejšie. "Hovoríme o cifrách ako 1,5 milióna Ukrajincov, ktorí boli násilne deportovaní na územie kontrolované Ruskom. To je znova porušenie medzinárodných dohôd a dá sa hovoriť o vojnových zločinoch," hovorí analytik.

Ruský prezident už mnohokrát obvinil Západ, že sa snaží izolovať Rusko od zvyšku sveta. Pozitívum však hľadá v iných spojencoch. Spomenul napríklad Čínu, Indiu a Irán. Môžeme očakávať zmenu v geopolitickej mape? "On hrá tú kartu, že jemu alebo teda Rusku v zásade nevadí, keď Európa pred nimi zavrie dvere, lebo majú rôznych ďalších partnerov, na ktorých sa môžu obrátiť, a tí su pre nich ešte dôležitejší," povedal Godársky. Analytik hovorí o plyne a plynovode, ktorý sa nepostaví za jeden deň. "Tie rúry sú vačšinou ťahané na západ a nie východne. Takže operovať s tým, že Čína prevezme tie odbery, ktoré idú do Európy, je čistá fantasmagória," dodal.

Záporožská jadrová elektráreň na Ukrajine je v súčasnosti najväčšou hrozbou a problémom číslo jeden. "Je to najväčia jadrová elektráreň na území Ukrajiny a v celej Európe. Jedna z možností je to, čo navrhol predseda MAAE, vytvoriť akýsi bezpečnostný perimeter, pretože je naozaj faktom, že v elektrárni je prítomný ruský personál," opisuje Godársky. Pokračuje tým, že elektráreň bola mnohokrát vystavená ohňu, čo nie je pre jej bezpečný chod ideálne, taktiež sú niektoré časti zničené. "Veľakrát musela byť elektráreň pripojená na záložný zdroj, čo je posledná možnosť. Takže je to veľmi kritické. Ukrajinská strana rozmýšľa o úplnom vypnutí elektrárne. Takže je tam viac možností," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok