Putin sám za energetickú krízu nemôže, tvrdí analytik

TA3
4.8.2022 14:32

Slovensko s Maďarskom patria medzi krajiny najviac závislé od ruského plynu. Vypočítal to Medzinárodný menový fond v najnovšej analýze. Ak by došlo k výpadkom, naša krajina by to pocítila citeľne na poklese hrubého domáceho produktu. A to o viac ako šesť percent. Už teraz je isté, že ak štát nezasiahne, v budúcom roku si domácnosti priplatia od 120 do 240 eur mesačne. To sú hroziace nárasty pri účtoch za elektrinu, plyn a teplo. Viac sme si povedali s analytikom J&T banky Stanislavom Pánisom.

Problém, ktorým je rast cien energií sa často zjednodušuje a všetka vina sa hádže na Rusko. Analytik Pánis však hovorí, že za to môže viacero faktorov: "Vojna na Ukrajine iba urýchlila rast cien, aj bez nej by sme mali časom výrazne vyššie ceny elektriny i plynu."

Nemecko má podľa The Wall Street Journal v úmysle uvrhnúť kontinent ešte hlbšie do recesie, prostredníctvom sebazničujúcich úsporných opatrení, rovnako, ako to urobilo v dôsledku finančnej krízy. 

Podľa analytika Pánisa Nemecku ani nič iné neostáva: "Je veľké riziko, že plynu bude počas zimnej sezóny málo. Je preto samozrejmé, že Nemci musia robiť úsporné opatrenia už v súčasnosti."

"Nemecko je najväčšia ekonomika eurozóny. Ak bude Nemecko v problémoch, stiahne so sebou pravdepodobne celú eurozónu, vrátane Slovenska," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok