V koalícii to vrie, problémy by vykypeli, aj keby nebola v kríze, hovorí Lenč. Aké scenáre sú na jeseň možné?

TA3
24.7.2022 13:43

V koalícii to naďalej vrie. O tom, ako čítať postoje politikov, a aké scenáre sú na jeseň možné, sme sa rozprávali s politológom Jozefom Lenčom.

"Sme v ďalšej podobe vrcholiacej koaličnej krízy. Netreba zabúdať na to, že súčasná vládna koalícia je v permanentnom krízovom režime," zhodnotil politológ súčasné politické dianie a dianie na Slovensku, ktoré ovplyvnila pandémia, vojna aj inflácia. Doplnil, že koalícia je v kríze už od začiatku, resp. odvtedy, čo začala vládnuť.

Problémy pri zrode

Preferencie OĽANO počas volebného obdobia rástli a výsledok parlamentných volieb mnohých prekvapil. Ak by Slovensko nebolo v kríze, dokázal by Matovič využiť svoj politický potenciál, ktorý mal na začiatku? "Nemám taký optimizmus," odpovedal na otázku Lenč

"Už pri zrode koalície sa objavili prvé problémy vo vnútri koalície," hovorí s tým, že sa postupne ukazujú byť dhodobými problémami existujúcich politických strán. Ako oslabenie uviedol aj postupný rozpad Za ľudí, ktorý oslabil určitú mieru ústavnej väčšinu. Pod povrchom kypel aj dlhoročný spor Richarda Sulíka a Igora Matoviča, pripomenul Lenč.

Ako ďalší problém uviedol aj stranu Borisa Kollára Sme rodina, ktorá sa podľa neho v určitých situáciach správa ako opozičná strana. "Vládna koalícia narazila na problém absencie demokracie vo vnútri strán," hovorí a dodal, že k potýčkam dochádza vtedy, keď lídri strán nie sú ochotní robiť kompromisy. Problémy koalície by podľa neho vykypeli, aj keby v súčasnosti nebola v kríze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok