Čo bolo za atentátom na japonského expremiéra? Analytik zhodnotil zbraň aj okolnosti

TA3
8.7.2022 14:35

Svetovú politiku zasiahla nečakaná správa. 41-ročný muž spáchal atentát na japonského expremiéra Šinzó-a Abého. Dá sa vôbec atentátom na významné osobnosti predísť, nakoľko zlyhala ochranka a ako sa počas takejto udalosti správať. O tom všetkom sme sa rozprávali s bezpečnostným analytikom Radovanom Bránikom.

"Hodnotiť motívy a pozadie tohto činu by bolo predčasné," hovorí analytik s tým, že páchateľ nebol profesionál a nebol to typický nájomný vrah.

Je však otázne, či zlyhala expremiérova ochranka alebo policajti, keďže nepoznáme ich štruktúru, ani to, aký bol systém ochrany Šinzó-a Abého. Hovorí, že tí, čo na mieste zasahovali, však nepoužili zbrane na elimináciu páchatateľa. Iba sa naňho fyzicky vrhli, no útočník mal pri sebe tašku. Toto považuje za veľké zlyhanie. "My netušíme, či na sebe nemá výbušnú vestu a či v taške nemá bombu. Eliminovať ho týmto spôsobom je doslova samovražedný spôsob. Mali veľké šťastie," vysvetľuje a dodáva, že ohrozili nielen seba, obeť, ale aj všetkých naokolo.

Páchateľ bol príslušníkom ozbrojených síl, no už nebol v aktívnej službe, a zbraň si vyrobil sám. "On skončil v armáde v roku 2005. Podľa toho, ako ľahko ho odzbrojili, nedomnievam sa, že išlo o najatého profesionála. No rozhodne vedel, čo robí," uviedol Bránik.

V médiách sa objavili mylné informácie, že útočná zbraň bola brokovnica. Nie je to však pravda. "Išlo o dve súbežné trubky, čo pripomína laikom brokovnicu. Lafeta, na ktorej sa nachádzali, bola z dreva a držiak zrejme z nejakej hračkárskej pištole. Nemala mechanickú spúšť, ale elektronickú. Bola zrejme použitá lítiová batéria," povedal s tým, že cena zariadenia mohla byť asi 20 dolárov. Informoval tiež, že keďže po dvoch výstreloch došlo k výraznému zadymeniu, náplň bola podomácky vyrobená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok