Poslanci sa zahrali na sudcov, myslí si Kolíková. Výroky o politickom revanši by od koalície nečakala

TA3
5.5.2022 18:33

Justícia bude fungovať po novom. Ministerka nakoniec presadila svoju kľúčovú reformu – novú súdnu mapu. Nielen o nej, ale aj o hlasovaní v parlamente v súvislosti s väzobným stíhaním poslanca Smeru-SD Roberta Fica, sme sa rozprávali s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou.

V stredu poslanci v parlamente rozhodli a nedali súhlas na väzobné stíhanie predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Podľa Kolíkovej je to zlý signál, pretože vláda si položila ako jeden zo základných cieľov očistiť spoločnosť od korupcie. Že to s očistou myslí vážne je podľa ministerky vidieť už z viacerých vyšetrených káuz. „Javí sa, že akonáhle sa korupčná činnosť a jej vyšetrovanie dostane medzi najvyššie politické špičky až po poslanca Fica, tak niektoré veci prestali platiť. Je v poriadku, že parlament má svoju poistku a poslanci sa vyjadrujú k otázke, či dať alebo nedať súhlas na väzobné stíhanie. Nie je však v poriadku, ak si to zamieňajú s rolou sudcu alebo právnika,“ povedala ministerka Kolíková.

Čo tieto udalosti spravia s koalíciou, ktorá o sebe deklaruje, že je protikorupčná? Ministerka si uvedomuje zodpovednosť, ktorú vláda má. Zároveň si však myslí, že to spochybňuje základné výzvy, ktoré spájali koalíciu.

Šéf OĽANO Igor Matovič hovorí, že súhlas parlamentu s väzobným stíhaním poslanca, je prežitok. „To si nemyslím. Je dobré, že tu nejaká poistka je,“ povedala ministerka a zároveň vysvetlila, že jedným z riešení by bolo časovo vymedziť rozhodovanie.

Obvinený Robert Fico už niekoľko mesiacov hovorí, že toto nie je právny štát. Túto rétoriku už začali používať aj niektorí koaliční poslanci, ktorí svoje rozhodnutia argumentovali tým, že neveria súdom, polícii či prokuratúre. V stíhaní šéfa Smeru-SD vidia politický revanš. „Vyjadrenia politikov ľudia neberú na ľahkú váhu. Zneisťovanie ľudí, v akej krajine žijú, to sú vážne výroky. Od koaličných partnerov by som to nečakala,“ dodala Kolíková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok