Enviromentálna výchova by mala mladých naučiť, ako môžu ovplyvniť životné prostredie

TA3
22.4.2022 15:02

22. apríla si každý rok pripomíname Medzinárodný deň Zeme. Upozorniť má na poškodzovanie životného prostredia. Podľa odborníkov je s výchovou potrebné začať už od detstva. Aj preto sa environmentálna výchova stane súčasťou povinného vzdelávania. Viac o tejto téme povedala riaditeľka Štátneho pedagogického ústavu, Miroslava Hapalová.

Čo bude obsahom environmentálnej výchovy, v akých témach sa budú žiaci vzdelávať a na ktorom stupni vzdelávania? "Samotný obash sa ešte len tvorí. Mnohé témy máme už dosť dobre obsiahnuté, ale chýbajú nám tie aktuálnejšie. Napríklad klimatické zmeny a ich dopad na spoločenské a ekonomické problémy. Efektívne narábanie s vyčerpateľnými a neobnoviteľnými zrdojmi. Toto sú témy, ktoré v tom štátnom vzdelávacom programe nemáme," odpovedala Haplová.

"Spôsob, akým to chceme uchopiť nie je o tom, že tam pridáme nový obsah, nové témy. My naozaj chceme podporiť to, aby mladí ľudia, keď sa s týmito témami oboznamujú, aby tie formy výučby podporovali ich vlastnú aktivitu. Aby sa neučili len o tom, že aké problémy tu máme, ale aby sa piamo učili akým spôsobom oni môžu ovplyvniť to životné prostredie," vysvetlila Haplová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok