Žijeme v informačnej dobe. Je kritické myslenie dôležitou súčasťou jej vyhodnocovania?

TA3
13.4.2022 18:45

Schopnosť zorientovať sa v krátkom čase v množstve údajov, vytriediť z nich tie podstatné a následne ich kriticky vyhodnotiť sa za posledné roky ukázalo ako mimoriadne dôležité. Pandémia Covid-19, obranná dohoda s USA, ale aj vojna na Ukrajine nám ukázali, kde zlyhávame. Namiesto konštruktívnych diskusií, šírime nenávistné komentáre a dezinformácie. Ako sa však zorientovať vo svete presýtenom informáciami? Pomôže nám kritické myslenie? Na otázky nám odpovedal lektor kritického myslenia Martin Poliačik.

Poznáme definíciu kritického myslenia? Čo to vlastne je? Martin Poliačik tvrdí, že je to schopnosť začať rozmýšľať nad tým, čo sa mi deje v hlave. "Predstavte si, že nad svojím myslením máte paraglajdistu, ktorý sa tam vznáša a rozmýšľa, ako sa dostal k tejto informácii, prečo je preňho dôležitá, koľko informácií potrebuje, aby spravil nejaké rozhodnutie a čo je jeho cieľom?"

"Vnútorným dialógom získavame väčší prehľad o tom, ako nám to v našej hlave funguje. Začíname sa orientovať vo svojich myšlienkových a rozhodovacích procesoch,” vysvetlil Poliačik. 

"Žijeme v spoločnosti, ktorá si hovorí slobodná. Robíme samostatné rozhodnutia, za ktoré máme zodpovednosť. Tu nastupuje potreba mať poriadok v tom, ako premýšľame o svete,” dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok