Európa zostáva jednotná. Hľadáme nástroj, ktorým vieme Putina okamžite zastaviť, uviedol Heger

TA3
11.3.2022 21:38

Francúzsky Versailles je miestom, kde sa v minulosti zrodili viaceré kľúčové politické rozhodnutia. Tentoraz sa v jeho priestoroch konal dvojdňový neformálny summit lídrov krajín Európskej únie. O čom sa hovorilo za jeho múrmi a čo to pre nás znamená? Na to sme sa pýtali premiéra Eduarda Hegera, ktorý k nám do štúdia prišiel priamo z letiska.

"To najdôležitejšie, čo z tejto diskusie vyšlo, je, že Európa zostáva jednotná. Naďalej chceme pomáhať Ukrajine," uviedol premiér. K otázke o zastaveniu dovozu ropy a plynu do Európy povedal, že si uvedomujú závislosť Európy od ruských surovín. 

Podľa neho bol celé roky podceňovaný prístup k Vladimirovi Putinovi a zašlo to až príliš ďaleko. Podľa Hegera je dôležité, z dlhodobého hľadiska, znížiť túto závislosť od Ruska na minimum. 

"Je tu veľká súdržnosť v rámci Európy, dnes sme tu všetci za jedného a jeden za všetkých." "Hľadáme nástroj, ktorým vieme Putina okamžite zastaviť v tejto agresii. Nesmieme zastaviť a spomaliť v tlaku na Putina, jeho rozhodnutia dnes zabíjajú obyvateľov na Ukrajine," povedal. 

"Vidíme, čo sa udialo vďaka sankciám, vidíme, že to má veľmi silný dopad na ekonomiku. Čiže aj tí ľudia v Ruskej federácii pochopia, akú veľkú cenu platia za tú vojnu a nie je to riešenie," dodal. Uviedol tiež, že sankcie voči Rusku sa dajú stále rozširovať a taktiež sa dajú aj posúvať hranice, kde až Európa môže zájsť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok