Sankcie najtvrdšie dopadli na bežných Rusov. Pre ich životnú úroveň sú devastačné, tvrdí analytička

TA3
9.3.2022 10:37

Ruskom zmietajú bezprecedentné ekonomické sankcie. Cítia ich bežní obyvatelia, ale aj vplyvní oligarchovia. Bude to ale stačiť na to, aby Vladimir Putin zastavil inváziu na Ukrajine? Tak aj túto otázku sme položili analytičke Soni Muzikářovej z inštitútu GLOBSEC.

Drvivá väčšina sankcií bude mať najsilnejší dopad práve na bežného ruského občana, ktorý prišiel za pár dní o polovicu svojich úspor, pokiaľ ich nemal v zlate, priblížila Muzikářová. "Znehodnotili sa mu investície, raketovo stúpajú ceny potravín a dovozu celkovo," doplnila. Rusi, ktorí pracovali pre západné spoločnosti, navyše prišli o zamestnanie. "Pre životnú úroveň Rusov je to ekonomicky devastačné," povedala.

"Sankcie ako zmrazenie majetku, nehnuteľností, aktív politických predstaviteľov Ruskej federácie, oligarchov alebo kruhu blízkeho Vladimirovi Putinovi, tie majú za úlohu zvýšiť tlak proti invázii v blízkom kruhu Vladimira Putina. Je to niečo, čo by sme nemali podceňovať, pretože títo oligarchovia hrajú veľkú úlohu v Putinovom režime," vysvetlila analytička. Tieto sankcie podľa nej aj zarezonovali, keďže viacerí vplyvní Rusi už vyjadrili nesúhlas s vojnou. 

Prvé sankcie, ktoré zaviedli západní spojenci po invázii, pôsobili skôr symbolicky, čo vyvolalo aj kritiku. Podľa analytičky to bolo odôvodnené stratégiou, keďže Západ hneď nechcel zapojiť všetky svoje zbrane. "Teraz sme už pri tých najsilnejších sankciách a myslím si, že to, čo máme ešte v rukáve, je energetické embargo Európy, čo sa týka plynu. Ale toto bude zložité," vyjadrila sa Muzikářová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok