Zvrtne sa situácia na Ukrajine na otvorený vojnový konflikt? Na frontovej línii panuje napätie

TA3
23.2.2022 13:54

Na frontovej línii na Ukrajine panuje napätie. Obe strany informujú o prestrelkách, ranených aj obetiach. Všetko sa ale môže zvrtnúť aj v niečo horšie, a to otvorený vojnový konflikt. Na Donbase, konkrétne v meste Mariupoľ sa nachádza aj český novinár a náš spolupracovník Martin Dorazín, s ktorým sme sa spojili.

Atmosféra v Mariupole je čoraz napätejšia, vojnová líniia je len pár kilometrov od mesta. Ohrozenie vnímajú ľudia vážne, panika však v meste nie je a ľudia nikam neutekajú, priblížil Dorazín. "Keď sa človek pohybuje v okrajových častiach Mariupoľa a ide do dedín bližšie k frontu, tak vidí, kde sú pozície separatistov, ruské vojská však vidieť nie je," opísal. Šéf separatistov v doneckej oblasti sa vyjadril, že v tejto chvíli ruské vojská na území Doneckej ľudovej republiky nie sú, ale v budúcnosti ich prítomnosť nie je vylúčená.

Východ Ukrajiny je názorovo zmiešaný, žijú tam ľuda naklonení viac západnej orientácii krajiny, ako aj tí prorusky zmýšľajúci. Podľa Dorazína sa tí, ktorí by radi vítali Rusov, držia zatiaľ v pozadí. "Skôr rastie počet tých, ktorí sú pripravení svoje mesto brániť," povedal. Mnoho ľudí podľa Dorazína s Ruskom sympatizuje, majú tam príbuznýcch, ale nie je jasné, ako sa zachovajú do budúcnosti. 

V Mariupole sa zvyšuje počet ukrajinských síl, a hoci výnimočný stav zatiaľ neplatí, v meste a jeho okolí vidieť prípravy na akúkoľvek možnosť, aj tú najčiernejšiu, vysvetlil Dorazín. Jeden z možných úderov by sa mohol konať práve proti prístavu Mariupoľ. Ak by ho Rusko získalo, otvorila by sa mu pozemná cesta na anektovaný Krym.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok