Sankcie voči Rusku prekvapili. Sú slabé v porovnaní s tým, čo sľubovali spojenci, tvrdí analytik

TA3
23.2.2022 10:52

Kríza okolo Ukrajiny sa ďalej stupňuje. Pre agresívny postup Ruska uvaľujú na Moskvu sankcie postupne ďalšie štáty. Po tom, ako sa rozhodli zakročiť Veľká Británia, Európska únia a Spojené štáty, sa pripojili aj Kanada, Japonsko a Austrália. Aký vplyv budú mať postihy na obyčajných ľudí a ako by Západ mohol ešte pritvrdiť? O tom sme sa v Štúdiu TA3 rozprávali s analytikom a ekonómom Lukášom Kovandom.

Kovandu prekvapili sankcie, ktoré boli doteraz uvalené na Rusko, tým, že „sú pomerne slabé v porovnaní s tým, čo sľubovali spojenci“. Pripomenul, že ešte pred tým, ako došlo k uznaniu samozvaných republík – Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky – hovoril Západ aj USA o tom, že balík sankcií je už pripravený. Hoci boli prezentované ako razantné, razancia im chýba.

Je pravda, že niektorí to vykladajú tak, že vlastne ešte úplne nejde o inváziu na Ukrajinu,“ vysvetľuje analytik s tým, že zatiaľ ide len o vyslanie „mierových síl“ do dvoch povstaleckých republík. Aj súčasný stav je však podľa neho natoľko vážny, že by mohli byť uplatnené aj razantnejšie kroky. Sankcie navyše prekvapili aj trhy, čo sa odzrkadľuje v obchodovaní s viacerými komoditami, napríklad aj s ropou.

Ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov tvrdí, že dopad sankcií pocítia aj bežní Američania. Analytik si však myslí, že treba brať tieto vyjadrenia s rezervou, keďže ide o predstaviteľa Ruska, ktorý si samozrejme sankcie nepraje. „Do istej miery to určite pravda je, pretože sankcie, ktoré môže v súčasnosti Západ uviesť, sa mu do určitej miery vrátia ako bumerang,“ vysvetľuje Kovanda. Príkladom takéhoto dopadu môže byť aj pozastavenie certifikácie plynovodu Nordstream2, čo môže viesť k zvyšovaniu cien pre európskych spotrebiteľov. Na bežných Američanov môžu zasa dopadnúť vyššie ceny ropy.

V prípade eskalácie môže Západ v sankciách pritvrdiť. No je ťažké vymyslieť sankcie, ktoré zasiahnu Rusko a zároveň nepoškodia Západ. K silnejším sankciám by mohlo patriť odstrihnutie Ruska od Swiftu alebo zneprístupnenie medzinárodných trhov pre Rusko.

Samotný Vladimir Putin určite počíta s rôznymi alternatívami, keďže Západ o nich hovorí už dlho. Sankcie však môžu zasiahnuť skôr jeho okolie. Je pravdepodobné, že Putin má pripravených ľudí, ktorí nie sú ani potenciálne na sankčných zoznamoch a budú preňho vedieť zabezpečiť všetky potrebné operácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok