Vražda Kuciaka a jeho snúbenice otriasla Slovenskom. Ako ovplyvnila spoločnosť?

TA3
21.2.2022 15:30

Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej otriasla Slovenskom. Ako ovplyvnila spoločnosť, kam sa posunul status novinára a čo sme sa počas štyroch rokov vyšetrovania naučili, povedala sociologička Sylvia Porubänová.

Zdesenie, zhrozenie i spravodlivý hnev. Tieto emócie podľa sociologičky pociťovala verejnosť krátko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Dodnes ide podľa nej o otvorenú ranu, ktorá v sebe skrýva chorobu a zranenie. "Najprv nás to šokovalo a potom podnietilo k otvorenej reakcii," reagovala na udalosti, ktoré nastali pred štyrmi rokmi. "Ľudia si uvedomovali, že sú medzi nami aj takí, ktorí sa cítia nedotknuteľní, a tomu treba urobiť koniec," dodala.

Spoločnosť je však dnes podľa nej polarizovaná. "Je tu veľká živná pôda pre šírenie nenávisti, sme v akomsi medzičase, ešte nie je všetko vyhraté. Úplné objasnenie vraždy môže navrátiť vieru v spravodlivosť," uviedla. Objednávatelia vraždy totiž ešte stále nie sú potrestaní.

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej podľa nej odhalila nevyhnutnosť slobody médií a profesionálnej prípravy novinárov a novináriek. Problémy však spôsobujú aj sociálne siete. "Zdanlivá anonymita sociálnych sietí dáva veľkú silu ľuďom, ktorí by sa pod svojím menom nikdy neprezentovali, nadobudli dojdem, že akýkoľvek názor má rovnakú hodnotu ako názor nejakého odborníka alebo odborníčky," povedala Porubänová. To sa však nedeje len na Slovensku, je to globálny jav. "Minimálne treba o tom diskutovať a presviedčať ľudí, ktorí sa presvedčiť dajú," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok