Možnosť, že Rusko rozpúta konflikt, je dnes rovnaká ako včera. Sankcie zrejme nehrajú rolu

TA3
17.2.2022 11:06

Napätie okolo hroziacej vojny na Ukrajine hýbe svetom. Spojené štáty a Západ neveria ubezpečeniam Ruska, že stiahlo svojich vojakov od ukrajinských hraníc, navyše pribúdajú tvrdenia o opaku. O tom, či môžeme hovoriť o zmiernení obáv z ruskej invázie, sme sa rozprávali s bezpečnostným analytikom z Pražského centra pre výskum mieru na Fakulte sociálnych vied Karlovej Univerzity Janom Ludvíkom.

Podľa Ludvíka v tejto chvíli nemôžeme povedať, či je vojenská hrozba odvrátená. "Možnosť, že sa začne konflikt, je dnes rovnaká ako včera, rovnaká ako bola predvčerom a pravdepodobne ostane aj zajtra," vyjadril sa. Zdôraznil, že žiadne významnejšie sťahovanie ruských síl z hraníc sa zatiaľ nedeje. 

"Je potrebné pripomenúť, že Rusko ani nehovorilo o tom, že by sa od hraníc masívne sťahovalo, hovorilo o tom, že jednotky západného a južného vojenského okruhu, ktoré sa zúčastnili na cvičení, sa vracajú na svoje základne," spresnil Ludvík. Pripomenul, že tieto vojenské základne sú však pomerne blízko ukrajinských hraníc.

Čo v stredu zmenilo situáciu? Podľa Ludvíka je veľmi nepravdepodobné, že by na Rusov zapôsobili západné sankcie. Ak ide o hrozbu sankcií, Ludvík poukazuje na to, že v celosvetovom kontexte prinesú ekonomické sankcie želaný výsledok približne len v jednej tretine prípadov. Ekonomické sancie fungujú najmä vtedy, ak sa uplatňujú proti demokratickým štátom a, paradoxne, ak sú štáty vo vzájomnom spojeneckom vzťahu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok