Rusko-ukrajinská kríza prepísala dejiny. Súčasný konflikt trvá roky, no korene má hlbšie

TA3
16.2.2022 10:55

Rusko-ukrajinská kríza nadobudla medzinárodný charakter a prepísala dejiny. Súčasný konflikt trvá už od roku 2014, korene má však ešte hlbšie. Ako to v skutočnosti bolo s Krymom? Kedy patril Rusku a prečo je taký výnimočný? O tomto sme sa rozprávali s odborníčkou na dejiny medzinárodných vzťahov Máriou Holubovou.

Rusko nebolo jedinou krajinou v minulosti, ktorá mala záujmy na Kryme. Ide o oblasť, kde nepokoje pretrvávali. Najväčší konflikt v tejto oblasti, do ktorého boli zainteresované aj európske veľmoci, bola Krymská vojna. Rusko vtedy túto vojnu prehralo. "Bol to ťažký úder a neskôr potvrdili voči Rusku veľmi tvrdé sankcie," uviedla Holubová.

Mnohí dnes Putinovi vyčítajú, že nasleduje imperiálnu politiku, podľa Holubovej sa to dá vidieť na postojoch a konaní Vladimira Putina i Sergeja Lavrova. Vysvetlila tiež, že ruské manévre pri hraniciach majú dlhú tradíciu.

"Ak sa situácia v Európe menila v ich neprospech, tak sa k tej hranici nebezpečne blížili. V mnohých prípadoch robili nátlak na svojich spojencov," spresnila Holubová s tým, že väčšinou išlo reakciu na niečo, čo sa Rusom nepáči. Aké sú podľa nej vzťahy Ruska a USA? Vždy sa navzájom rešpektovali, no ich vzťah bol aj v minulosti podľa odborníčky skôr obchodný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok