Napätie na Ukrajine sa stupňuje. Tam, kde končí diplomacia, môže začať vojna, tvrdí Klus

TA3
14.2.2022 10:50

Ministerstvo zahraničných vecí odporúča necestovať na Ukrajinu. Viaceré úrady vo svete vyzvali svojich obyvateľov, aby neodkladali odlet z krajiny. Hrozí totiž, že Ukrajina zostane odrezaná od leteckých spojení. Zahraničné poisťovne tiež odmietajú kryť lietadlá v ukrajinskom vzdušnom priestore. Aké sú najnovšie informácie z Kyjeva porozprával štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. Tvrdí, že tam, kde končí diplomacia, tam môže začať diplomacia inými prostriedkami a to je vojna.

"Ukrajina nateraz nevidí dôvod na uzatvorenie svojho vzdušného priestoru," zdôraznil Klus. Doplnil, že viacero leteckých spoločností má iný názor, čo Ukrajine to spôsobuje obrovské problémy. "Odrezať od leteckej dopravy takú veľkú krajinu je naozaj vážnym problémom. Na konci dňa to vo veľkej miere vplýva aj na ekonomickú situáciu v samotnej krajine," vysvetlil Klus.

Klus potvrdil, že naše ministerstvo zahraničia má plán, podľa ktorého by v prípade zhoršenia situácie evakuovalo občanov Slovenska. "Permanentne rokujeme v rámci rezortného krízového štábu, sme v kontakte aj s kolegami s ministerstva obrany. Nie je žiadnym tajomstvom, že máme k dispozícii aj špeciálne lety, či už vojenské, alebo civilné," spresnil štátny tajomník.

Ak by došlo k masívnej evakuácii obyvateľstva, počíta sa podľa Klusa aj s pozemnou evakuáciou. "Práve Poľsko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko budú pravdepodobne prvé ´na rane´ v zmysle pomyselnej evakuácie nielen občanov týchto štyroch krajín, ale aj občanov všetkých členských štátov Európskej únie, aj nečlenských štátov," priblížil Klus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok