Súčasné napätie sa stále stupňuje. Ako situáciu vnímajú Ukrajinci?

TA3
8.2.2022 11:18

Téma Ukrajiny je stále aktuálna. Z rôznych strán počúvame slová o odvrátení vojny. Súčasné napätie sa síce začalo stupňovať vlani, no fakticky od roku 2014 na Ukrajine vojna prebieha. Ako situáciu vnímajú Ukrajinci? O téme sme sa rozprávali s Ukrajincom žijúcim na Slovensku, Volodymyrom Prykhodkom.

Konfikt na Donbase je podľa Prykhodka skôr politickou záležitosťou. Súčasné napätie a kumulovanie ruských vojsk pri ukrajinských hraniciach označil za bláznivé. "Niekto na východe má nejaké svoje plány, svoje myšlienky ohľadom toho, čo chce spraviť na Ukrajine a tým ľuďom nevieme nahliadnuť do hlavy, čo plánujú a čo chcú," opísal Prykhodko.

Prykhodkova rodina, kamaráti aj známi, ktorí stále žijú na Ukrajine, majú strach a obavy. "Vojna nie je ničo, čo ľudia bežne vyhľadávajú," skonštatoval. Za posledné týždne strach Ukrajincov ešte zosilnel, už sa netýka len ľudí na ministerstvách, ale prenikol do domácností, ako priblížil Prykhodko.

Na Ukrajine žije mnoho Rusov a mnoho ľudí zmýšľa prorusky. Podľa Prykhodka to medziľudské vzťahy neovplyvňuje. "Bežní ľudia sa napriek svojim odlišným pohľadom na svet dokážu normálne porozprávať a sedieť pri jednom stole, ak to nejde cez politiku," zdôraznil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok