Po nástupe Putina ju vyhostili. Aké je dnes Rusko podľa novinárky Procházkovej?

TA3
1.2.2022 15:08

Napätie okolo Ukrajiny sleduje celý svet. Kým zo západu prichádzajú správy o sankciách, Moskva hovorí o odvete. Je šanca, že znepriatelené strany nájdu spoločnú reč a budú schopné urobiť kompromis? V konfliktoch, v Rusku a postsovietskych krajinách sa vyzná česká novinárka Petra Procházková. Bývalá spravodajkyňa v Moskve, s ktorou sme sa rozprávali práve o tejto téme.

Podľa novinárky, ktorá v 90. rokoch pôsobila v Rusku, v poslednej dobe vidíme, že v tejto krajine stúpa nostalgia po tom, aby bola rešpektovanou veľmocou. "Znie to na prvý pohľad logicky, ale pri podrobnejšom skúmaní vidíme, že Rusko si prisvojuje právo rozhodovať o krajinách, ktoré už dávno nie sú súčasťou Sovietskeho zväzu," hovorí Procházková.

Zmena vo vzťahu k občianskej spoločnosti a novinárskym slobodám prišla podľa nej po nástupe Putina k moci. "Teraz je situácia iná, väčšina nezávislých ruských médií prakticky neexistuje, najmä televízie boli zoštátnené a dostali sa pod kontrolu Kremľu," dodala s tým, že aj ona bola medzi novinármi, ktorých po nástupe Putina z krajiny vyhostili. S mnohými Rusmi je však dodnes v kontakte, ako podľa nej vnímajú situáciu?

"Ruská spoločnosť je dnes veľmi apolitická. Je im jedno, čo sa deje na Ukrajine, pokiaľ sa ich to osobne nedotýka. Stratili vieru v to, že by svojím postojom mohli ovplyvniť situáciu," uviedla s tým, že Ukrajina je na tom inak. Ukrajinci sú podľa nej väčšími občanmi a majú aj vieru v to, že ich konanie má zmysel.

Podľa Procházkovej je však stále veľká časť Ukrajincov, ktorá si konflikt s Ruskom nepraje, ale je skôr za dobré vzťahy, keďže na Rusov sú aj z historickej skúsenosti zvyknutí. Napríklad v oblasti Donbasu žije množstvo ľudí, ktorí v Rusku pracujú, majú zmiešané manželstvá alebo po ukrajinsky už ani nehovoria.

Ako rokuje podľa nej Moskva s Európskou úniou? "Moskva nikdy neprijala Európsku úniu ako partnera, komunikuje skôr s jednotlivými lídrami," dodala s tým, že Rusko sa Európsku úniu snaží rozdeliť. "Vzťahy nie sú dobré, ale stále existujú a pokiaľ je miesto pre rokovanie, hrozba ozbrojeného konfliktu nie je až tak veľká," dodala Procházková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok