Na covid doplácajú ľudia s inými diagnózami. Aká situácia je v záchranke na začiatku omikronu?

TA3
27.1.2022 10:28

Situácia v súvislosti s pandémiou sa komplikuje. Nástup omikronu pociťujú už aj záchranári, ktorí sa každý deň stretávajú s covid pozitívnymi pacientmi. O tejto téme sme sa rozprávali s Matejom Polákom, prezidentom Asociácie záchranných zdravotných služieb.

Situácia na záchranke je vždy časovo posunutá oproti číslam pozitívne testovaných. Odkedy človek dostane pozitívny výsledok testu, prejde niekedy týždeň či dva, kým sa dostane do stavu, že potrebuje záchranku, priblížil Polák. "Situáciu v záchranke by som nazval ticho pred búrkou. Už vidíme, že novozistené prípady covidu raketovo stúpajú, a čakáme, kedy táto vlna dopadne aj na nás," vyjadril sa.

Momentálne tvoria covidové prípady len 10 percent výjazdov záchrannej službe, Polák je však presvedčený, že o týždeň, možno o dva, sa toto číslo zvýši. Ochranné pomôcky alebo dezinfekciu záchranárom nedodáva štát, majú si ich obstarať sami, ale ministerstvo zdravotníctva im extra výdavky už prepláca. Podľa Poláka sa záchranky počas pokojnejšieho obdobia na omikron pripravili.

Okrem ťažkých covidových prípadov záchranári naďalej pomáhajú aj ľuďom s infarktom, cievnymi mozgovými príhodami či úrazmi pri dopravných nehodách. Špeciálnu kapitolu tvoria chronickí pacienti, ktorí sa kvôli covidu nedostali k špecialistovi, nedostali sa na špecializované vyšetrenia či k špecialistovi. "Dva roky sa v zdravotníctve rieši takmer len covid a doplácajú na to ľudia s inými diagnózami," zdôraznil Polák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok