Česko zažilo najdlhšie rokovanie o dôvere vlády v histórii. Mohli zaň kauzy aj opozičné ťahy

TA3
14.1.2022 10:52

Vláda českého premiéra Petra Fialu po dlhej debate napokon získala dôveru. Rokovanie sa začalo ešte v stredu ráno, s prestávkou pokračovalo až do štvrtka večera. Išlo o historicky najdlhšie rokovanie o dôvere vlády. Premiér vyhlásil, že aj toto patrí k demokracii. Českú politickú scénu sme si rozobrali s politickým analytikom Lukášom Jelínkom.

Strategické ťahy ANO

Dôvod extrémne dlhého rokovania je podľa Jelínka jednoduchý. "Opozícia chcela využiť tú najlepšiu príležitosť na začiatku volebného obdobia, aby rozobrala Fialovu vládu, rozobrala jej programové vyhlásenie, ale aj upozornila sama na seba," zhrnul analytik. 

Jelínek upozornil, že hnutie ANO, ktoré bolo doteraz na čele vlády, má celý rad informácií zo zákulisia vládnutia a jeho členovia majú skúsenosti. "Keby došlo k nejakému zvratu, keby bola príležitosť, aby sa ANO znova ocitlo vo vláde, chcelo ukázať svoju kompetenciu," vysvetlil s tým, že ANO má najsilnejší poslanecký klub v českej snemovni a teší sa aj z najvyšších volebných preferencií. Andrej Babiš teda chcel dať najavo, že v prípade potreby bude pripravený prevziať politickú zodpovednosť.

Kauza vládneho hnutia

V českej poslaneckej snemovni zarezonovala aj kauza vládneho hnutia STAN, ktoré malo prijať finančný dar aj od trestne stíhanej osoby. "Pre Starostov a nezávislých je to veľmi nepríjemné, pretože doposiaľ boli vnímaní ako propagátori čistej a transparentnej politiky, ktorí sú proti daňovým rajom na Cypre," doplnil Jelínek.

"Už predtým sa ukázalo, že keď nominovali svojho pôvodného nominanta do vlády na ministerstvo priemyslu a obchodu, že jeho rodina podniká a vlastní firmy na Cypre, a to podnikanie nie je úplne transparentné, preto sa Michalík nestal ministrom priemyslu," vysvetlil analytik. 

Věslav Michalík má pritom na starosti hospodárenie Starostov a nezávislých. Práve toto politické hnutie získalo podľa správ z médií finančné prostriedky od skupiny vzájomne prepojených firiem, ktoré podnikajú v oblasti obchodných centier. Tie patria niekoľkým ľuďom, z ktorých jeden je v súčasnosti trestne stíhaný. Jedna z firiem zase podniká v oblasti elektroodpadu, pričom česká legislatíva zakazuje týmto podnikateľom sponzorovať politické strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok