Aká je situácia v Kazachstane? V časti štátu stále nefunguje internet

TA3
7.1.2022 10:29

Top téma pre zahraničné médiá je situácia v Kazachstane. Informácie z terénu sa ale líšia. Ako ich možno overiť? Na túto tému sme sa pozreli s českou novinárkou Petrou Procházkovou.

Informácie prichádzajú z oficiálnych ruských a kazašských zdrojov, ale aj z viacerých médií stredoázijského regiónu. Tie hovoria o tom, že v Kazachstane sa začala vo štvrtok spoločná operácia štátov, ktoré patria do Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, ale najmä Ruska, vysvetlila novinárka. Doplnila, že situácia v krajine sa podľa oficiálnych zdrojov upokojuje. "Ako to overiť, to je strašne ťažká otázka," podotkla.

Procházková zdôraznila, že v časti Kazachstanu stále nefunguje internet, ktorý je nosným komunikačným nástrojom a je zásadný aj pre prácu novinárov. Novinárka je v kontakte s kolegami z hlavného mesta Nur-Sultanu, kde už internet funguje.  

"Tí však nič nevedia, pretože hlavné udalosti sa odohrávajú v Alma-Ate. Musíme sa spoľahnúť na oficiálne zdroje a niekoľko spravodajov nezávislých médií, ktorí sú na mieste a rôznymi spôsobmi sa tie správy snažia dostať von, najmä cez sociálne siete," povedala.

To, že kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev požiadal o pomoc Rusko, znamená, že Kazachstan bude Rusku zaviazaný. "Myslím si, že prezident Tokajev veľmi zvažoval tento krok, ale skrátka usúdil, že túto situáciu sám nezvládne," zhodnotila novinárka. Dôvodom, prečo sa obrátil na Rusko je podľa nej aj to, že vlastným ozbrojeným zložkám nedôveroval a obával sa, že nebudú ochotné tvrdo zasiahnuť voči protestujúcim, ktorých požiadavky sú sociálne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok