Politológ o roku 2021: Poslanci koalície si zvykli byť opozíciou. Nevedia sa z toho dostať

TA3
30.12.2021 13:41

Rekonštrukcia vlády, koaličné hádky či boj proti pandémii. Aj to boli kľúčové momenty politického roka 2021. Vydrží vláda do konca volebného obdobia? Príde Mária Kolíková o svoje ministerstvo? Pýtali sme sa politológa Jozefa Lenča, ktorý pôsobí na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

"Napätie medzi koaličnými partnermi bolo zjavné od začiatku fungovania koalície. Je otázne, či v konečnom dôsledku nie je stále Matovič ten, kto rozhoduje o tom, ako rozhoduje vláda a čo robí vládna koalícia," uviedol Lenč v TA3.

Silným momentom vládnej koalície bolo aj to, keď sa rozpadla strana Za ľudí. Akú legitimitu to má? "Takú, akú jej dávajú koaliční partneri," uviedol Lenč s tým, že otázku koaličnej zmluvy už otvoril Igor Matovič. Kým to však nebude témou dňa, podľa Lenča sa to riešiť veľmi nebude. "V akejkoľvek inej krajine pri inej koalícii by bolo pravdepodobné, že by sa zmluva už otvorila," dodal s tým, že je zvláštna situácia, ak máme dohodu a nedodržiava sa.

Ako vníma fungovanie a komunikáciu súčasnej koalície? "Mentálne zostala v opozičnom postavení. Tak si zvykli byť opozíciou, že sú ňou aj doteraz. Nevedia sa z toho dostať a týmto spôsobom sa správajú aj naďalej," uviedol. Podľa neho tým však ničia len vlastnú koalíciu, kde by mali pôsobiť skôr ako partneri.

"V koalícii je silný gén populizmu. V prípade presadzovania reforiem je dôležitá aj politická odvaha," uviedol Lenč s tým, že až veľmi tvrdohlavo sa opakujú tie isté chyby.

Vydrží táto vláda podľa neho do konca volebného obdobia? "Nemá inú možnosť. Táto vláda môže a zrejme bude existovať ďalej," uviedol. V rámci parlamentu totiž nie je vízia, že by sa poskladala iná väčšina a podľa Lenča nie sme ani v situácii, kedy by sa mohli uskutočniť predčasné voľby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok