Očakávania od Bidena boli vyššie. Čomu všetkému musí čeliť?

TA3
29.12.2021 08:31

Jednou z najzásadnejších zahraničných udalostí roka 2021 bola aj výmena v Bielom dome. Po štyroch rokoch nahradil Donalda Trumpa Joe Biden. Čo sa od jeho nástupu do funkcie zmenilo a čomu musel americký prezident prvý rok čeliť priblížil amerikanista Jakub Lepš.

Joe Biden preberal prezidentský úrad počas hlbokej krízy, keď počas posledných dní Donalda Trumpa jeho voliči zaútočili na Kapitol. Podľa Jakuba Lepša sa nastupujúcemu prezidentovi podarilo stabilizovať situáciu a vrátiť demokraciu späť do krajiny. Amerikanista si preto myslí, že prvá dôležitá úloha bola splnená. Podotkol však, že očakávania boli omnoho vyššie a Bidenovi sa ich nedarí veľmi napĺňať. 

Biden sa podľa neho potýka v USA s viacerými krízami. Do úradu nastupoval, keď bola očkovanosť v Spojených štátoch veľmi malá. Počas prevzatia moci však sľuboval, že Covid-19 porazí, čo sa mu dosiaľ nepodarilo a starosti mu robí aj nový variant omikron, čo má dopad aj fungovanie ekonomiky a spoločnosti. Podľa Lepša je to jedna z hlavným tém, na ktoré sa musí Biden budúci rok sústrediť. 

V zahraničnej politike sa americkému prezidentovi darí podľa Lepša o čosi lepšie. Niektoré úlohy splnil relatívne ľahko, podarilo sa mu symbolicky navrátiť k Parížskej dohode  o klimatických zmenách, čo bolo pre neho pomerne jednoduché. Podľa Lepša však bude dôležité samotné napĺňanie tejto dohody. 

Lepš spomenul aj Afganistan, Rusko a napäté vzťahy USA s Čínou. Tém o ktorých sa dá debatovať, je podľa neho veľa. Joe Biden má však podľa neho na stole viacero problémov, ktoré sa mu nedarí riešiť tak, aby mohol byť on sám spokojný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok