Svet čelil extrémnym výkyvom počasia. Intenzívnych javov bude viac, varuje klimatologička

TA3
28.12.2021 16:52

Rekordné horúčavy v Kanade, masívne záplavy v Nemecku, ale aj tornádo na Morave. To je len malý zlomok toho, čo priniesol rok 2021. Všetky tieto extrémne výkyvy počasia odborníci pripisujú klimatickým zmenám. Bližšie na túto tému sme sa rozprávali s klimatologičkou Miriam Jarošovou.

"V každom kúte Zeme sa klimatická zmena prejavuje svojím spôsobom. V Kanade mali naozaj extrémne horúčavy, nie sú na to pripravení, nie sme na to pripravení ani my," uviedla klimatologička Miriam Jarošová. Vysoké teploty idú podľa nej ruka v ruke so suchom, to môže napokon spôsobiť požiare. "Stačí odhodená fľaša, ktorá na vyprahnutej pôde zapáli vysušenú trávu," dodala.

O tornáde, ktoré zasiahlo Moravu, sa podľa nej nedá jednoznačne povedať či ide o následok klimatickej zmeny. "Jednoznačne však môžeme povedať to, že podmienky v atmosfére prajú tomu, aby sa vyvíjali nebezpečné poveternostné javy. Výsledkom klimatickej zmeny je to, že nezvyčajných situácií bude pribúdať," uviedla.

Ľudským pôsobením sa podľa Jarošovej narušili štandardné procesy v atmosfére. "Niečo na jednom konci sveta sa prejaví niečím iným na druhom konci sveta. Všetci žijeme na jednej lodi. To, čo urobíme tento týždeň, môže o pár tisíc kilometrov ďalej spôsobiť problémy," uviedla s tým, že veľké nádeje sa kládli aj do klimatickej konferencie v Glasgowe.

Vedci si podľa nej dôležitosť tejto témy už uvedomili, na rade sú však politickí lídri. "Vedecká obec očakávala od tejto konferencie oveľa viac. Treba byť razantnejší a odvážnejší" uviedla s tým, že k činom môže politikov v konečnom dôsledku priviesť aj verejnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok