Objaví život vo vesmíre? Teleskop Jamesa Webba je najväčší ďalekohľad, aký kedy ľudstvo zhotovilo

TA3
27.12.2021 15:24

Teleskop Jamesa Webba je už v kozme, čoskoro dosiahne vzdialenosť Mesiaca. Má za sebou už aj prvý kľúčový manéver - korekciu svojej trajektórie. Tento technologický unikát bude skúmať históriu vesmíru a pátrať po možnom živote. Čím je unikátny a čo všetko môže odhaliť? Prezradil Jakub Kapuš, predseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity.

Vedci si od teleskopu sľubujú veľa, mohol by preskúmať aj také časti vesmíru, ktoré sme doteraz nepoznali. Čím je taký výnimočný? "Je to zatiaľ najmodernejší a najväčší kozmický ďalekohľad, aký kedy ľudstvo zhotovilo a vyslalo do vesmíru. Mal by nám pomôcť študovať ranné fázy vesmíru," uviedol Kapuš s tým, že by mohol pomôcť skúmať aj to, či sa niekde nachádza život. "Očakáva sa, že nám prinesie úplne nové objavy," dodal.

Vedci už dnes podľa Kapuša vedia, že planéty podobné Zemi vo vesmíre existujú. "Vďaka tomuto teleskopu môžeme zistiť ďalšie informácie o týchto extrasolárnych planétach," spresnil. Teleskop má pred sebou však ešte viac ako 20 dní, kým sa dostane k cieľu. Vedcov a inžinierov tak čaká podľa Kapuša ešte veľa kritických momentov.

Témy: vesmír
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok