Poznáme údaje z prvého elektronického sčítania obyvateľstva. Čo nám prezradili?

TA3
21.12.2021 10:36

Na Slovensku žije takmer 5 a pol milióna obyvateľov. Viac žien ako mužov. Aj toto sú údaje z prvého elektronického sčítania obyvateľstva, ktoré sa konalo od februára až do júna tohto roka. Podrobnejšie informácie nám prezradila Ľudmila Ivančíková, generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík Štatistického úradu.

Slovensko má o takemr 52-tisíc obyvateľov viac ako pri poslednom sčítaní obyvateľstva z roku 2O11. Informovala o tom generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík Štatistického úradu Ľudmila Ivančíková. 

Ženy tvoria 51,1% celkového počtu obyvateľov. Na Slovensku sú však okresy, kde väčší počet obyvateľov tvoria muži. Sú to napríklad Medzilaborce, Námestovo, Stará Ľubovňa či Tvrdošín. Výrazne oproti predchádzajúcemu sčítaniu stúpol počet ľudí nad 65 rokov a vysokoškolsky vzdelaných Slovákov.

O demografickom starnutí na Slovensku sa podľa Ivančíkovej hovorí už dlhodobejšie. "Prognózy do roku 2060, ktoré boli založené ešte na výsledkoch predchádzajúceho sčítania, hovorili o tom, že podiel aj počet osôb vo veku 65 rokov a viac bude narastať." Zložka v predproduktívnom veku, od 0 do 14 rokov, je zastúpená najviac v Prešovskom a Bratislavskom kraji.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok