Je zvláštne, že Matovič rozhoduje o výdavkoch v inom rezorte. Prečo môžu peniaze za očkovanie uškodiť?

TA3
8.12.2021 17:08

Finančná motivácia za očkovanie dokonca môže niektorých seniorov odradiť. Za každé dobré rozhodnutie by sme potom mohli očakávať odmenu, myslí si Martin Šuster, riaditeľ odboru výskumu v Národnej banke Slovenska. Za dosť zvláštnu označil situáciu, keď výdavky v rezorte zdravotníctva navrhuje minister financií Igor Matovič.

Príliš veľa peňazí

Nápad odmeňovať finančne seniorov za očkovanie je podľa Šustera nedotiahnutý. Má dve výhrady. "Čo sa týka očkovania, je to asi príliš veľa peňazí za efekt, čo z toho môžeme dostať. Celkovo sa zdá, že finančné motivácie už nefungujú."

"Ak ide o riadenie verejných peňazí, len tak sa za týždeň rozhodnúť a nechať si schváliť zákon o minutí pol miliardy eur je úplne v rozpore s tým, ako si predstavujeme, že by sa verejné financie mali riadiť," myslí si Šuster. "Tiež je dosť zvláštne, že výdavky v inom rezorte navrhuje minister financií," poznamenal s tým, že s návrhom odmeňovania by mal normálne prísť minister zdravotníctva a rezort financií by návrh zhodnotil a posúdil, či sú na takýto krok peniaze. 

Podľa Šustera tak chýba kontrola ministra, ktorý je zodpovedný za kasu. "Je dosť nezvyklé, že minister financií sám vymýšľa výdavkové tituly," zdôraznil.

Odmena za dobré rozhodnutia

"Štúdie zo zahraničia ukazujú, že keď už raz máte finančnú motiváciu a zvyšujete ju, tak to veľmi nepomáha," povedal Šuster s tým, že sme tu už mali sprostredkovateľský bonus aj lotériu. "Keď motiváciu zniekoľkonásobíme, motivácia sa už zvýši len málo," upozorňuje.

"Chceme, aby ľudia urobili, čo je najlepšie pre nich samotných, a ešte im k tomu doplatíme, čo je zvláštne. Potom za každé dobré rozhodnutie, ktoré urobíme, by sme mali čakať, že nás ktosi odmení," skonštatoval riaditeľ výskumu v Národnej banke Slovenska.

Finančná motivácia za očkovanie dokonca môže niektorých seniorov odradiť. "Zatiaľ to stále väčšina ľudí berie, že očkovanie je vec zdravia, a teraz z toho spravíme finančnú transakciu," upozorňuje Šuster s tým, že niektorým sa môže zdať, že to už nie je otázka ich zdravia, ale skôr im niekto dáva úplatok, aby spravili niečo, čo je proti ich vôli. "Ešte viac sa zaseknú a nebudú sa chcieť zaočkovať," tvrdí Šuster.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok