Daňová reforma má byť vraj revolúciou. Čo si o nej myslí odborník?

TA3
15.11.2021 15:29

Minister financií Igor Matovič v týchto dňoch predstavuje dlho očakávanú daňovú reformu. Rodičia majú dostať príspevok na jedno dieťa až 200 eur, zamestnanci by mali zarábať viac. O navrhovaných opatreniach sme sa rozprávali s Viliamom Páleníkom, odborníkom z Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Podľa Páleníka v prípade Matovičovej daňovo-odvodovej reformy určite ide o zjednodušenie pravidiel, ktoré sú v súčasnosti komplikované a neprehľadné. Páleník pripomenul, že minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík presadzuje zjednodušenie dlhodobo. "Z tohto pohľadu to zdanenie a zodvodnenie bežného zamestnanca ja osobne vítam," vyjadril sa Páleník.

Ekonóm podotkol, že "diabol je v detailoch". Páleník sa pýta, aké bude zdanenie a odvody u živnostníkov, dohodárov a iných foriem. Zdôrazňuje však, že zmeny v situácii bežných zamestnancov na 100-percentný úväzok boli predstavené "celkom dobre".

Páleník spomenul, že Sulík sa dlhodobo snaží zaviesť sociálny bonus, ktorý by radikálne zjednodušil sociálny systém. Otázkou podľa neho je, či si predkladateľ daňovej revolúcie a minister hospodárstva porozumejú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok