Mišíková o kauze Kuciak: Vykonal sa veľký kus práce. Dôkazy nasvedčujú tomu, kto bol objednávateľ

TA3
15.6.2021 10:45

Najvyšší súd rozhoduje v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ako to môže dopadnúť? A aký nový dôkaz sa objavil? V špeciálnom štúdiu TA3 sme sa na začiatok ostro sledovaného procesu pozreli bližšie s advokátkou a bývalou prokurátorkou Evou Mišíkovou.

Ako to môže dopadnúť?

Začal sa veľký proces v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice, Najvyšší súd rozhoduje o odvolaniach. Vráti sa prípad Špecializovanému trestnému súdu? "Najvyšší súd skúma skutkové okolnosti, či boli vykonané všetky dôkazy zákonným spôsobom, súd je povinný taktiež preskúmať celé konanie, ak by bol iného právneho názoru, prípad môže vrátiť na nové konanie," uviedla Mišíková. Môže Najvyšší súd povedať aj to, že Kočner a Zsuzsová sú nevinní? "Samozrejme, ak súd dospeje k záveru, že rozsudok v predchádzajúcom konaní považuje za zákonný a nenachádza chyby v dokazovaní či iné procesné porušenia, v takom prípade môže zamietnuť odvolania ako nedôvodné," vysvetlila.

V prípade sa však objavil aj nový dôkaz, a to znalecký posudok, ktorý sa týka analýzy správ medzi obžalovanými v aplikácii Threema. "Tento znalecký posudok môže byť zaujímavý, výsluchom týchto znalcov by Najvyšší súd mohol doplniť dokazovanie," povedala Mišíková s tým, že rozhodovanie môže v tomto prípade trvať dlhšie. Predpokladá tiež, že takýto dôkaz by posilnil dôkaznú situáciu v neprospech obžalovaných.

Je záujem o to, aby konanie bolo spravodlivé

Na procese by sa mal podľa informácií objaviť aj šéf Najvyššieho súdu Ján Šikuta. O čom to svedčí? "Nerobí to pre to, aby ovplyvnil konanie, ale aby prezentoval vážnosť takejto trestnej veci aj pred verejnosťou. Je to s dobrým úmyslom," odpovedala Mišíková. Na to, že procesu sa nezúčastňuje napríklad Alena Zsuzsová reagovala s tým, že je to právo obžalovaného.

V prípade môže zasiahnuť aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, zváži totiž mimoriadne dovolanie. "Ministerka chcela vyjadriť názor, že v každom prípade to bude musieť preskúmať, ide o závažnú vec. Slovensko je príliš malá krajina a nič podobné sme nezažili, svedčí o tom aj o záujem, aby toto konanie bolo spravodlivé," dodala s tým, že je dôležité aj to, aby dozorujúci prokurátor spolupracoval s vyšetrovateľmi a pracovníkmi kriminálnej polície.

Pri šifrovanej komunikácii v aplikácii Threema uviedla, že by sme boli naivní, ak by sme predpokladali, že objednávatelia vraždy sa o tom budú rozprávať priamo. "Treba vychádzať aj zo zdravého sedliackeho rozumu, že títo ľudia neboli amatéri," uviedla. Prokuratúra s vyšetrovateľmi podľa nej vykonala veľký kus práce, myslí si, že dôkazy nasvedčujú tomu, kto bol objednávateľ. "Pokiaľ odborník povie, že tento výraz symbolizuje niečo z priebehu skutkového deja, nie je dôvod, aby to nebol dôkaz, ktorý to podporuje," dodala k šifrovanej komunikácii v Threeme a zdôraznila tiež to, že sudca nemôže ani v tomto prípade podliehať emóciám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok