Treba očkovať aj ženy a deti? Dôvody lekárov, prečo je to dôležité

TA3
23.4.2021 16:36

Špeciálnou skupinou sú v téme očkovania tehotné ženy a deti. V súčasnosti neexistuje jasné usmernenie Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb o tom, či by tehotné ženy mali byť zaočkované proti Covid-19. O tejto téme sme sa rozprávali s infektológom Petrom Sabakom a primárom Centrálne prijímacie oddelenie Univerzitnej nemocnice Bratislava Júliusom Hodosym.

Na začiatku chýbali dôkazy o tom, či je očkovanie u tehotných žien bezpečné, keďže z klinického skúšania boli v prvých fázach vylúčené. V súčasnosti už však testy na tehotných prebiehajú. Konkrétne sa momentálne skúma vakcína spoločnosti Pfizer/BioNTech. Podľa Petra Sabaku neexistujú žiadne dôkazy, že by ženy trpeli znepokojujúcimi vedľajšími účinkami. Taktiež nič nenasvedčuje tomu, že by bolo očkovanie menej účinné.

Čo sa týka benefitu očkovania, treba si uvedomiť najmä to, že tehotné ženy sú rizikovou populáciou z hľadiska ťažkého priebehu covid-19. Tehotná žena má v podstate také riziko dostať sa na jednotku intenzívnej starostlivosti, ak sa nakazí ochorením covid-19, ako šesťdesiatročný muž,“ vysvetľuje Sabaka. Riziko je však nielen pre matku, ale aj pre dieťa, pretože s ochorením súvisí vyššie riziko predčasného pôrodu a tiež ochorenia novorodenca. Tehotnej žene môže očkovanie odporučiť ošetrujúci lekár.

Podobný problém ako s tehotnými ženami je aj pri deťoch, kde doteraz tiež nebolo dostatok dát, hlavne o bezpečnosti podávaných vakcín. Momentálne prebiehajú skúšky spoločností Pfizer a Moderna na deťoch od šesť mesiacov do 12 rokov. Pričom už vydali vyhlásenie, že u detí od 12 do 16 rokov je vakcinácia je bezpečná a účinná. Otázkou však je, či dávať deti zaočkovať, keďže priebeh ochorenia vo väčšine prípadov nie je výrazný.

Prvým dôvodom, prečo očkovať aj deti je podľa Júliusa Hodósyho fakt, že nie všetci sa chcú alebo môžu zaočkovať a na kolektívnu imunitu je potrebné mať zaočkovaných 60-70 percent populácie, čo bez detí zrejme nepôjde. Problémové môžu byť aj mutácie a aj keď v súčasnosti deti nepredstavujú zásadné riziko pre šírenie covidu, môže sa to rýchlo zmeniť. Okrem toho u detí, ktoré covid prekonali, sa objavil multiorgánový zápal, ktorý pre deti znamenal vážne postcovidové komplikácie. Aj preto je podľa Hodosyho vhodné očkovať aj deti.

Peter Sabaka a Július Hodosy odpovedali aj na otázky divákov TA3. Ich odpovede si môžete vypočuť v našom videu.

</p>

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok