Potrebujete asistenta na sčítanie? Bez týchto údajov ho domov nepustite

TA3
22.4.2021 13:48

Sčítanie obyvateľstva bude pokračovať asistovaným sčítaním. Úrad verejného zdravotníctva vydal súhlas s návrhom Štatistického úradu pred pár dňami. S asistovaným sčítaním by sa malo začať 3. mája a potrvá šesť týždňov. Samozrejme, ak sa nezhorší pandemická situácia. O tejto téme sme sa rozprávali s hovorkyňou pre sčítanie obyvateľov, domov a bytov Jasmínou Stauder.

Do online sčítania obyvateľstva sa zapojilo 86 percent Slovákov, čo predstavuje viac ako 4 844 000 občanov, uviedla Jasmína Stauder, hovorkyňa pre projekt sčítania obyvateľstva Štatistického úradu SR. Podľa nej aj Štatistický úrad bol prekvapený konečným číslom, keďže prvotné prieskumy hovorili o približne 70 percentách ľudí, ktorí by sa dokázali sčítať týmto spôsobom. „Tých 86 percent vypovedá o tom, že skutočne sú obyvatelia naprieč rôzneho veku digitálne zruční a evidentne si pomáhali medzi sebou,“ vysvetlila Stauder.

Najčastejšie kladené otázky sa týkali sčítania detí, dochádzky do práce, ale objavili sa aj isté formy zaujímavostí. Stauder s humorom opísala, ako sa im niektorí muži sťažovali, že im ničia manželstvo, lebo si nevedeli spomenúť na presný dátum sobáša.

Asistované sčítanie

Teraz bude pokračovať asistované sčítanie, čo v praxi má znamenať pomôcť sčítať sa – buď formou mobilnou, kedy za človekom príde pracovník na to určený, alebo stacionárnou, kedy príde človek na miesto, kde mu pomôžu. Na kontaktnom mieste je dostupná technika aj stacionárny asistent. Tu sa človek môže sčítať sám alebo požiada o pomoc. Mobilného asistenta si môžu ľudia objednať telefonicky.

„Obyvateľ nájde od 3. 5. na stránke www.scitanie.sk, vo svojej obci, v tlači a v dostupnej forme telefónne čísla, kde môže volať. Tam si objedná mobilnú asistenciu. Následne spätne sa mu ozve mobilný asistent, aby si s ním dohodol presný čas, kedy vykoná uňho návštevu," vysvetľuje Stauder.

Počas tohto telefonátu by si obyvatelia mali od sčítacieho asistenta vypýtať tieto údaje:

  • celé meno a priezvisko
  • evidenčné číslo preukazu, ktorým sa asistent preukazuje
  • identifikačné číslo (ID) asistenta

Keď príde sčítací asistent domov k človeku, ktorý si ho objednal, mal by si vždy najskôr overiť, či sa tieto údaje zhodujú s údajmi, ktoré získal telefonicky a až potom pustiť asistenta k sebe domov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok