Prečo sa duchovný rozmer vytráca? V TA3 sme pátrali po význame Veľkej noci

TA3
2.4.2021 21:01

Aký význam má Veľká noc? Sviatočná relácia Pozrime sa na to bola venovaná práve tejto téme. Odpoveď sme hladali spolu s našimi hosťami, ktorými boli rímskokatolícky kňaz Marián Gavenda a Katarína Popelková z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV.

Kam vlastne siaha história Veľkej noci a čo jej predchádzalo? "Veľkonočná tradícia bola vytvorená na základe dvoch veľkých tradícií, antickej a židovskej. Jej zásadná podoba sa sformovala na začiatku štvrtého storočia nášho letopočtu," ozrejmila Popelková.

"Už v prvých rokoch bola spomienka na túto udalosť aj preto, že prví kresťania boli zo židovstva. Židia už 1200 rokov predtým slávili veľmi liturgicky vykryštalizovanú Veľkú noc. Veľa tradícií a liturgických prejavov (žalmy, biblické čítania) sa v kresťanskej liturgii spievajú tak isto, ako sa spievali v židovstve. Akurát Židia ich zameriavali na očakávaného mesiáša a kreťania už priamo na Krista," dodal rímskokatolícky kňaz.

V posledných rokoch sa duchovný symbol sviatku vytráca. Gavenda za tým vidí aj istú mieru poverčivosti, či skôr povrchnosti. "Poverčivosť je v istom zmysle povrchnosť. My sme prirodzene unášaní a vnímame skôr tu povrchnú stránku." Za dôležité považuje vnútorné prežívanie "a aby symbol vyjadroval navonok to, čo je vo vnútri".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok