Situácia je vážna, tvrdí šéf SMK. Novému premiérovi poslali list s 15 bodmi

TA3
1.4.2021 20:58

Nová vláda už čelí požiadavkám. Ako prvá sa ozvala maďarská menšina, ktorá pre seba žiada pár riadkov v programovom vyhlásením vlády. Čo má byť obsahom týchto riadkov? V Téme dňa sme sa o tom porozprávali s predsedom strany SMK Krisztiánom Forróm.

"Vzhľadom na výsledky parlamentných volieb naša strana a komunita nemá zastúpenie v Národnej rade. To však robíme na regionálnej úrovni, Ak však berieme do úvahy chystanú Alianciu (nová strana troch najsilnejších maďarských politických hnutí), na regionálnej úrovni by bola táto strana druhou najúspešnejšou," uviedol šéf SMK, pričom poukázal na stovky starostov, primátorov či troch podpredsedov Vyšších územných celkov.

Maďarskí politici už novému premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO) poslali list, ktorý obsahuje 15 bodov, ktoré "sú pre nás veľmi dôležité". Forró verí, že "nová" vláda iba neskopíruje programové vyhlásenie predchádzajúceho vládneho kabinetu, keďže za rok sa veľa zmenilo a "situácia je vážna, vláda by mala reflektovať tieto nové požiadavky".

Uviedol štyri body - vláda by mala odstrániť "diskriminačné prvky" z novely zákona o štátnom občianstve, financovanie kultúrneho spolku by malo byť zabezpečené zákonom, vybudovanie infraštruktúry v južnej či východnej časti Slovenska a elektrifikáciu železničnej trate medzi Zvolenom a Košicami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok