Korupciu v agentúre nemožno oddeliť od agrorezortu, zaznelo v Téme dňa

TA3
18.3.2021 21:04

V Pôdohospodárskej platobnej agentúre sa potvrdilo, že finančné toky boli riadené korupčným spôsobom. Uviedol to šéf agrorezortu Ján Mičovský (OĽANO), ktorý sa odvolával na forenzný audit. K tomuto zisteniu sme sa vrátili aj v Téme dňa.

"Poľnohospodárska platobná agentúra je synonymum korupčného správania a tak ju žiaľ aj berú," myslí si štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Martin Fecko (OĽANO). Spúšťačom dôkladneho auditu bolo podľa neho dianie okolo veľkej korupčnej kauzy Dobytkár, počas ktorej zadržali aj vtedajšieho šéfa PPA Kožucha. Avizoval, že zistenia auditu budú podkladom pre mnohé trestné oznámenia pre orgány činné v trestnom konaní.

Podľa predsedu výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslava Karahutu (Sme rodina) nabraly kauzy z prostredia PPA a obzvlášť Dobytkár až "obludné rozmery". Poukázal však na to, že Poľnohospodárska platobná agentúra nie je samostatná organizácia, ale jeho riadiacim orgánom je ministerstvo pôdohospodárstva. Tvrdí, že bez prepojenia týchto dvoch inštitúcii by k podobným prípadom nedochádzalo.

Poslanec Richard Takáč (Smer-SD) očakával, že pred informovaním verejnosti sa závažné zistienia najprv prediskutujú na výbore pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Pýta sa, čo okrem forenzného auditu robili na ministerstve celý rok, rezort sa z jeho pohľadu "akoby venoval viac minulosti ako budúcnosti". Poukázal na novú spoločnú poľnohospodársku politiku či problémy okolo Plánu obnovy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok