Niet obnovy bez vízie. Politici reagovali v TA3 na Hegerov plán

TA3
8.3.2021 21:37

Slovensko má pred sebou enormné množstvo práce, plán obnovy je totiž vo finále. Takmer 700-stranový dokument má Slovensku slúžiť ako biznis plán a pomôcť mu pozviechať sa po koronakríze. Podľa ministra financií Eduarda Hegera reaguje na potreby našej krajiny, opozícia však plánu vyčíta, že nemyslí na všetky odvetvia.

690-stranový plán na šesť rokov

Heger priniesol do štúdia Plán obnovy v papierovej forme, ktorý má podľa neho 690 strán. Pripomenul, že je to plán na šesť rokov, a nie je možné ho zrealizovať do polroka. Slovensko čaká podľa Hegera enormné množstvo práce, pripomenul, že v implementácii peňazí nemáme dobrú povesť. Proces schvaľovania je na úrovni Európskej komisie približne dvojmesačný. "Po tom vlastne príde prvá čiastka tzv. záloha vo výške 13 % celkovej sumy. Na základe míľnikov, ktoré sú v tomto pláne nastavené, sa budú vyplácať tie sumy ak splníme úlohy, ktoré do tých míľnikov splniť máme," vysvetlil v Téme dňa.

"Nie je to politický dokument. Je to dokument, ktorý vychádza z potrieb, a aby sa tieto potreby naplnili (...) je potrebné urobiť reformy," povedal. Podľa Hegera je to biznis plán na to, aby bola kvalita života vyššia. "Nie len, aby sme mali nové nemocnice, ale aby boli aj kvalitnejšie vybavené," vysvetlil s tým, že podobne by to malo byť aj v prípade školstva.

Na boj proti zmene klímy má ísť až 37 % z celkového množstva získaných financií. "Je to niečo, čo sa nedá negociovať. Pokiaľ toto náš plán nesplní, tak to v Bruseli neprejde," ozrejmila generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy Lívia Vašáková. Vysvetľuje to podľa nej dôraz na zelené témy.

V praxi má ísť o podporu obnoviteľných zdrojov, podporu energetickej efektívnosti, obnovu budov, je tam i obrovská príležitosť na obnovu rodinných domov, pamiatkovo chránených a historických budov. "Veľká suma bude smerovať do rekonštrukcií železníc, čistej mestskej dopravy, cyklotrás, dekarbonizácie priemyslu," vymenovala Vašáková. Na základe podnetov verejnosti doplnili aj adaptáciu na zmenu klímy, vodozádržné opatrenia a manažment lesov.

Kríza má byť príležitosťou na nové riešenia

Ako uviedol v Téme dňa exminister financií Ladislav Kamenický, súkromná sféra bola v pláne opomenutá. Ako príklad uviedol ťažký priemysel, na ktorom stojí zamestnanosť na Slovensku, či cestovný ruch. Kritizoval aj prezentovanie Plánu obnovy a diskusie okolo plánu. Premiérovi Igorovi Matovičovi vyčítal prísľub verejných konferencií v lete 2020, ktoré sa nakoniec nekonali. Verejná diskusia podľa neho prebiehala veľmi pofidérnym spôsobom.

Ako povedala v relácii podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Zora Jaurová, ťažko sa jej vyjadruje k niečomu, čo podrobne nevidela. Avšak predpokladá, že v porovnaní s verziou, ktorú vláda predstavila na jeseň, nastal posun. Mrzí ju, že zaznelo, že Slovensko opäť potrebuje niekoho dobiehať. Na to sú podľa nej určené eurofondy. V dokumente absolútne chýba dlhodobá vízia krajiny a jej podoba po kríze. "Niet obnovy bez vízie," vyhlásila s tým, že v istom zmysle malo ísť o politický dokument, pretože to určí budúcnosť krajiny. Krízu by sme mali zobrať ako príležitosť.

Kmec si celospoločenskú diskusiu o Pláne obnovy predstavoval inak. Plán bude presahovať minimálne jedno volebné obdobie a preto si myslí, že na diskusii mali byť zastúpené koaličné, opozičné aj mimoparlamentné strany. Heger si podľa neho uzurpuje všetky úlohy okolo plánu. Malo to byť pod kontrolou premiéra. Pripomenul, že koalícia je naštrbená. "Niektoré tie piliere, predovšetkým zdravotncítvo, keď vidíte v akom stave je manežment ministerstva zdravotníctva, tak ja si neviem predstaviť, že tento rezort by mal minút 1,5 miliardy," povedal Kmec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok