V Téme dňa o núdzovom stave: Bude mať koalícia dosť hlasov?

TA3
22.2.2021 21:08

Parlamentní poslanci majú v stredu rokovať o predĺžení núdzového stavu. Podľa Milana Vetráka z OĽANO aktuálna situácia jednoznačne ukazuje, že je to potrebné. Bude mať koalícia dosť hlasov? Opozičný poslanec Ľuboš Blaha v Téme dňa zase uviedol, že Smer-SD predĺženie núdzového stavu nepodporí.

"Všetky čísla, ktoré sa týkajú úmrtnosti, hospitalizácií, reprodukčných čísiel infikovaných osôb, všetky jednoznačne hovoria za to, aby sme ešte predĺžili núdzový stav," povedal v našej relácii Téma dňa predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák z OĽANO. Núdzový stav je podľa neho legitímny a nemá dôvod ho nepodporiť.

Ako v pondelok uviedla Jana Žitňanská zo strany Za ľudí, poslanci z klubu podporia predĺženie núdzového stavu za určitých podmienok, predstaviť ich chcú však najskôr partnerom na pondelkovej koaličnej rade. O téme diskutovali už aj poslanci z klubu SaS. Keďže im ostali nezodpovedané otázky, k téme sa vrátia podľa šéfky klubu SaS Anny Zemanovej na ďalšom stretnutí pred rokovaním národnej rady.

"Náš postoj bol pomerne konzistentný celé toto obdobie, pretože sme jasne hovorili, že núdzový stav je nekompatibilný s demokratickým riadením krajiny," povedal v Téme dňa Matúš Šutaj Eštok, podľa ktorého premiérovi Matovičovi núdzový stav vyhovuje, lebo inak krajinu riadiť nevie. Podľa Vetráka však opozícia ani raz nenapadla predĺženie núdzového stavu ani núdzový stav samotný.

Poslanec zo Sme rodina Ľuboš Krajčír Šutajovi Eštokovi pripomenul, že pri nízkych počtov pozitívne testovaných v marci 2020 rozšírili núdzový stav, ale v opozícii v júni 2020 vyzývali, aby vláda núzdový stav zrušila. "Je to len politikárčenie z ich strany. Keď boli vo vláde pri 61 pozitívne testovaných riešili núdzový stav, dnes nám ho idú vytýkať," povedal Krajčír, poľa ktorého to hovorí za všetko. Krajčír si chce vypočuť odborníkov.

Ako povedal poslanec Ľuboš Blaha, opozičná strana Smer-SD bude hlasovať proti núdzovému stavu. "Myslíme si, že núdzový stav je na Slovensku využívaný najmä preto, pretože vláda sa bojí protestov," uviedol v Téme dňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok