Únia riešila stupňovanie konfliktu na Ukrajine. Slovensko zastupoval Lajčák

TA3 TASR
6.2.2017 16:14

V Bruseli sa rokovalo o ukrajinskej kríze. Rada ministrov zahraničných vecí vyjadrila podporu pre ukončenie bojov a nastolenie mieru v nepokojnom Donbase. Podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka musí Únia pred Ukrajinou vystupovať ako dôveryhodný partner.

EÚ by sa mala viac venovať Donbasu

Lajčák upozornil, že európski diplomati sa k dianiu na Ukrajine vrátili až po roku, čo podľa neho nestačí a EÚ by sa mala tejto téme venovať pravidelne a častejšie, ak chce byť "rozhodujúcim hráčom". Rada ministrov vyjadrila podporu pre ukončenie bojov a nastolenie mieru na východe Ukrajiny a trvá na implementácii minských dohôd.

"Zdá sa, že vo vojenskej oblasti, na technickej úrovni ten proces prebieha a aj sa ukončili najťažšie boje, ale neprebieha to na politickej úrovni, keď Rusko a Ukrajina majú vlastný výklad toho, čo bolo v Minsku dohodnuté," opísal situáciu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Dodal, že šéf francúzskej diplomacie, ktorého krajina je súčasťou tzv. normandského formátu mierových rokovaní, kolegov informoval, že táto skupina sa snaží dosiahnuť politický pokrok prostredníctvom rokovaní na expertnej úrovni.

Podlžnosti EÚ voči Ukrajine

Lajčák na zasadnutí Rady ministrov zdôraznil aspekt dôveryhodnosti EÚ, kde má Európa podlžnosti voči Ukrajine v oblasti vízovej liberalizácie a ratifikácie asociačnej dohody. Dodal, že Ukrajinci svoju časť úloh splnili a teraz je na rade EÚ, aby splnila svoje záväzky.

V neposlednom rade je podľa Lajčáka dôležité, aby EÚ trvala na svojej pozícii, že Ukrajina je strategickou krajinou z hľadiska prepravy plynu z Ruska do Európy.

Z ostatných bodov rokovaní ministrov Lajčák upriamil pozornosť na vzťahy s Egyptom, ktoré rezonujú aj v súvislosti s dianím v Líbyi. Pripomenul strategický význam spolupráce Únie s Egyptom z hľadiska boja proti terorizmu, migrácie a riešenia konfliktov na Blízkom východe. Ocenil snahu EÚ nadviazať priamy dialóg s Egyptom, čo sa premietlo do pozvania šéfa egyptskej diplomacie do Bruselu. V marci s ním jeho rezortní kolegovia z EÚ budú rokovať o príprave zasadnutia Asociačnej rady EÚ-Egypt a o programe partnerstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok