Zverejnili šokujúcu bilanciu, zneužívať mohla veľká časť kňazov

TA3 ČTK
6.2.2017 11:08

Sedem percent kňazov katolíckej cirkvi v Austrálii je podozrivých z toho, že v predchádzajúcich desaťročiach sexuálne zneužívalo deti.

Masívne zlyhanie cirkvi

Vyplýva to zo štatistiky zverejnenej austrálskou štátnou komisiou, ktorá sa od roku 2013 zaoberá vyšetrovaním prípadov zneužívania v austrálskych cirkevných školách a ďalších inštitúciách. Podľa agentúry AP ide o prvú takúto štatistiku v krajine.

"Tieto čísla sú šokujúce, tragické a neobhájiteľné," komentoval najnovšiu štatistiku Francis Sullivan, predseda rady katolíckej cirkvy, ktorá tieto prípady vyšetruje. Dodal, že údaje odrážajú masívne zlyhanie cirkvi.

Austrálska kráľovská komisia, ktorú zriadili v roku 2013 pre vyšetrovanie sexuálneho zneužívania detí v krajine, zverejnila svoju prvú štatistiku. Z nej vyplýva, že 4444 ľudí vypovedalo, že medzi rokmi 1980 až 2015 boli zneužití v asi tisícke katolíckych inštitúcií v Austrálii. Priemerný vek zneužitých detí bol pri dievčatách 10,5 roka a u chlapcov 11,5 roka.

Vypočuli tisícky obetí

"Príbehy obetí sú veľmi podobné," povedal hlavný právnik komisie Gail Furness. "Deťom nevenovali pozornosť, v horšom prípade ich trestali. Obvinenia nevyšetrili. Kňazi a ďalší členovia cirkevných inštitúcií boli premiestnení a na ich novom pracovisku nebol o podozreniach nikto informovaný," uviedol Furness.

Komisia už vypočula tisíce obetí, teraz budú pred komisiou stáť cirkevní hodnostári austrálskej katolíckej cirkvi. Záverečná správa by mala byť hotová koncom tohto roka. Už v predchádzajúcich mesiacoch sa v médiách objavili informácie o prípadoch, kedy cirkevní hodnostári v Austrálii nereagovali na sťažnosti detí týkajúce sa zneužívania.

Jedným z nich bol aj terajší vatikánsky prefekt George Pell, ktorý ako arcibiskup mesta Melbourne a neskôr Sydney nevypočul podobné hlásenia. Minulý rok ho austrálska polícia dokonca vypočúvala pre podozrenie, že aj on sa v sedemdesiatych rokoch dopúšťal sexuálneho obťažovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok