V Bratislave pribudli nové lavičky, ukrývajú v sebe moderné technológie

TA3 TASR
5.2.2017 06:55

V hlavnom meste pribudli dve nové lavičky, ktoré ponúkajú oveľa viac, ako iba možnosť sadnúť si a odpočívať. Minimalistický dizajn ukrýva moderné technológie. "Inteligentné" lavičky vedia nabiť telefón či hodinky a poskytujú pripojenie na internet cez wi-fi. Energiu berú zo Slnka. Ak sa osvedčia, postupne ich v Bratislave bude viac.

Poháňa ju slnečná energia

Nabiť si mobilný telefón, pripojiť sa na internet, skontrolovať teplotu či vlhkosť vzduchu a zároveň si posedieť. Tieto všetky možnosti ponúka nová "inteligentná" lavička na Primaciálnom námestí v Bratislave. Hlavné mesto ju má zapožičanú, aby si jej výhody mohli vyskúšať obyvatelia i návštevníci Bratislavy. V testovacej prevádzke bude tri mesiace.

Smart lavička poskytuje nabíjanie mobilných zariadení káblom i bezdrôtovo a pripojenie na internet. Je nabíjaná a poháňaná slnečnou energiou a má vstavané senzory, ktoré zbierajú informácie o teplote, tlaku, vlhkosti vzduchu, zložení atmosférických plynov či počte užívateľov.

"Lavička má aj urbanistickú funkciu, osvetľuje svoje okolie. Je aj dekoratívnym prvkom. Skonštruovaná je z dobrého materiálu, čiže je odolná voči vandalizmu i poveternostným vplyvom. Myslím si, že takéto technológie sú budúcnosťou Bratislavy," priblížil primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal. Ak sa v Bratislave táto moderná novinka osvedčí, primátor bude riešiť s mestskými poslancami otázku, či sa na kúpu takýchto lavičiek nájdu v mestskom rozpočte peniaze. Cena jednej sa pohybuje vyše 3000 eur.

Smart City

Počas minuloročného predsedníctva Slovenska v Rade EÚ sa Bratislava zaviazala byť moderným, dynamickým a inovatívnym mestom smart riešení. Nesrovnal tvrdí, že mesto ich už pripravuje a snaží sa aplikovať v oblasti infraštruktúry, verejného osvetlenia, elektronizácie služieb i urbanizmu. "Aj táto lavička je jeden z komponentov celkového prístupu Smart City, ktorý pripravujeme v spolupráci s Viedňou, kde sa chceme zamerať práve na budúcnosť mesta v moderných technológiách," skonštatoval.

Bratislava momentálne pripravuje verejné obstarávanie na prevádzkovateľa verejného osvetlenia. Hlavné mesto chce, aby verejné osvetlenie v budúcnosti okrem svietenia pomáhalo aj pri parkovaní, orientácii, monitorovalo ovzdušie či dopravné zápchy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok