Proti Trumpovi zakročil súd, dočasne zablokoval protiimigračný dekrét

TA3 TASR
4.2.2017 07:58

Americký federálny sudca James Robart vydal v piatok súdne nariadenie, ktorým dočasne zablokoval protiimigračný dekrét amerického prezidenta Donalda Trumpa zakazujúci do USA vstup obyvateľom siedmich prevažne moslimských krajín.

Prezident nie je nad zákonom

Nariadenie okresného federálneho sudcu zo Seattlu má platnosť na celonárodnej úrovni, uviedol s odvolaním sa na Robartove slová denník Seattle Times. Platiť by zároveň malo začať okamžite. Očakáva sa teda, že Trumpova vláda sa voči nemu čoskoro odvolá.

Robart nariadením vyhovel žiadosti generálneho prokurátora štátu Washington Boba Fergusona o pozastavenie dekrétu, ktorý by podľa jeho slov inak mohol napáchať "nenapraviteľné škody"."Dnes prevážila ústava. Nikto nie je nad zákonom, dokonca ani samotný prezident," reagoval na rozhodnutie sudcu Ferguson, ktorý bol prvým generálnym prokurátorom žalujúcim Trumpa pre jeho výnos. K jeho žalobe sa neskôr pridal aj štát Minnesota.

Americké médiá s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva vnútornej bezpečnosti informovali, že úrady zvrátili zrušenie víz pre cudzincov. "V súlade s rozhodnutím sudcu, ministerstvo pozastavilo všetky opatrenia implementujúce dotknuté časti daného exekutívneho príkazu," uvádza sa vo vyhlásení rezortu vnútornej bezpečnosti.

Trump chce rozhodnutie zrušiť

Trump prisľúbil, že zruší súdne rozhodnutie, ktoré dočasne zablokovalo jeho protiimigračný dekrét. Informovala o tom spravodajská stanica BBC. Federálneho sudcu Jamesa Robarta Trump napadol na sociálnej sieti Twitter. "Názor tohto takzvaného sudcu, ktorý v zásade podkopáva vymožiteľnosť práva v našej krajine, je smiešny a bude zrušený!" napísal šéf Bieleho domu.

Niekoľko leteckých spoločností medzitým oznámilo, že umožnia štátnym príslušníkom siedmich inkriminovaných krajín nastúpiť na linky smerujúce do USA. Biely dom prisľúbil, že sa voči súdnemu rozhodnutiu rýchlo odvolá.

Trump zároveň na Twitteri uviedol, že "ak krajina nie je schopná povedať, kto smie a kto nesmie vojsť na jej územie, najmä z bezpečnostných dôvodov, potom ide o veľký problém".

Zrušili takmer 60.000 víz

Americký prezident Donald Trump zaviedol minulý piatok dekrét, ktorým na 90 dní zakázal vstup do USA občanom siedmich štátov. Ide o Irak, Irán, Sýriu, Líbyu, Jemen, Somálsko a Sudán. Na štyri mesiace zároveň pozastavil program prijímania utečencov, aby poskytol príslušným orgánom čas na prehodnotenie bezpečnostných postupov i počtov prijímaných osôb.

Dekrét vyústil do protestov desaťtisícov ľudí v celých USA a vyvolal tiež zmätok na tamojších letiskách, na ktorých úrady zadržali či priamo z nich deportovali niekoľko stoviek ľudí. V dôsledku výnosu zároveň bolo podľa údajov amerického ministerstva zahraničných vecí zrušených takmer 60.000 víz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok