Obdobie rekordne nízkych úrokov hypoték sa končí, začínajú rásť

TA3 TASR
2.2.2017 13:04

Obdobie historicky nízkych úrokových sadzieb na hypotékach pomaly končí. Podľa očakávaní analytikov už začínajú sadzby na dlhších fixáciách rásť, krátke fixácie sa ešte určitý čas môžu držať nízko. Uviedli to v Bratislave na stretnutí s novinármi predstavitelia VÚB banky.

Obdobie rekordne nízkych úrokov hypoték sa končí, začínajú rásť
SITA/Jozef Jakubčo

Najžiadanejšie boli malé byty

Minulý rok sa na Slovensku niesol v znamení búrlivého nárastu predaja hypoték s nízkymi sadzbami, na čo zareagoval aj realitný trh. Ceny bytov na Slovensku narástli podľa Asociácie realitných maklérov medziročne v priemere o 7 %.

Najväčší dopyt bol po malých jednoizbových a dvojizbových bytoch, v tejto kategórii zaznamenali najväčší nárast byty v Žiline (31,3 %), Trnave (19,2 %) a Košiciach (12,3 %). V rámci Bratislavy bol najžiadanejšou lokalitou Ružinov, kde cena jednoizbových bytov stúpla až o neuveriteľných 17,2 %. Najmenej rástli štvorizbové byty, pozemky a novostavby všetkých veľkostí.

"Najneskôr od marca 2017 očakávame stabilizáciu cien starých bytov a nárast cien nových. U istých typoch nehnuteľností a v niektorých lokalitách môžu ceny ešte stále stúpať, ale už nie tak výrazne," povedala Daniela Danihel Rážová, predsedníčka Asociácie realitných maklérov a riaditeľka realitnej kancelárie BOND Reality.

Vplyv bude mať aj Brexit

O tom, že kúpa nehnuteľnosti sa dnes skutočne oplatí, svedčí aj ponuka bánk, ktoré držia sadzby na hypotékach stále veľmi nízko. "Úroky na dlhých fixáciách už začali rásť kvôli vyšším nákladom financovania bánk na finančných trhoch. Toto zatiaľ ostalo priaznivé pre kratšie splatnosti, a preto je tu stále ešte možnosť poskytovať na historicky nízkych úrovniach sadzby na hypotékach s krátkymi fixáciami. Titulková inflácia v eurozóne sa ale v januári výrazne priblížila cielenej úrovni Európskej centrálnej banky, čo je ďalšou indíciou toho, že lacné financovanie zabezpečené extréme uvoľnenou menovou politikou nemusí zotrvať dlho," konštatoval Andrej Arady, analytik VÚB banky.

Upozorňuje však, že sľubne naštartovaný rast európskej ekonomiky nesie viacero významných rizík, s akcentom najmä na takzvaný tvrdý brexit Veľkej Británie a volebné riziká v najväčších ekonomikách eurozóny. Najpravdepodobnejší scenár stabilného ekonomického rastu a sadzby odrážajúce sa od dna, ktoré s ním súvisia, tak nemusí byť jediným možným.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok