Zmiznuté nórske lietadlo narazilo do hory a vybuchlo, zahynulo päť ľudí

TASR
17.3.2012 22:02

Nórske vojenské lietadlo Hercules, ktoré zmizlo vo štvrtok počas medzinárodného cvičenia na severe Švédska, narazilo do steny horského masívu Kebnekaise a vybuchlo. Jeho trosky neďaleko vrcholu najvyššej švédskej hory dnes ráno objavilo pátracie lietadlo. Informovali o tom švédske a nórske médiá.

Zmiznuté nórske lietadlo narazilo do hory a vybuchlo, zahynulo päť ľudí

Pátrací tím našiel pri prehliadke terénu popri troskách aj časti ľudských tiel, čo potvrdzovalo, že katastrofu nik z päťčlennej posádky neprežil.


Podľa zistených informácií stroj narazil do steny horského masívu a explodoval. Z miesta kolízie sa pritom uvoľnila lavína, ktorá veľkú časť trosiek zakryla.


Príčiny havárie úrady vyšetrujú, ich závery však tak skoro známe nebudú. Bude zrejme potrebné vyčkať, kým sa na mieste katastrofy roztopí sneh, aby sa dali nájsť čierne skrinky a ďalšie trosky.


Na palube dopravného lietadla zahynulo päť príslušníkov nórskej armády vrátane jednej ženy.
Miesto havárie objavilo nórske špeciálne lietadlo Orion P3, ktoré je určené na pátranie po ponorkách a má špičkovú technológiu. Podrobnosti o tragickom náleze oznámil hovorca vojenského cvičenia Cold Respons, ktoré využívalo havarované lietadlo na dopravné účely počas vojenského cvičenia v severnej Škandinávii.

Nórska televízia dnes večer uviedla, že pátranie po možných preživších po havárii sa skončilo.
Transportné lietadlo C-130 J Hercules od výrobcu Lockheed Martin stratilo kontakt s letovými dispečermi vo štvrtok 15. marca o 14.53 h SEČ. V tom čase vládlo v oblasti zlé počasie, fúkal silný vietor a snežilo.


Hercules, skonštruovaný v roku 2010, smeroval z leteckej základne v mestečku Evenes v severnom Nórsku do švédskeho mesta Kiruna. Do medzinárodného zimného cvičenia Cold Response bolo zapojených celkovo vyše 16.000 vojakov. Účelom bolo odskúšať v zimnom počasí rozsiahle operácie NATO s mandátom OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok