Holjenčík po stretnutí s Ficom končí. Rezignáciu chcel Danko aj Bugár

TA3 TASR SITA
2.2.2017 10:17

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík neprišiel do parlamentu, kde mal vysvetliť neprimerané zvýšenie cien energií. Namiesto toho dal prednosť rokovaniu s Robertom Ficom. Kritizoval ho za to šéf SNS Andrej Danko aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorí ho vyzvali na odstúpenie. Holjenčík napokon zo svojej funkcie rezignoval.

Namiesto parlamentu stretnutie s premiérom

Holjenčík mal ráno predstúpiť pred poslancov v parlamente a vysvetliť im rozhodnutie ÚRSO o poplatkoch za prístup do distribučnej siete a distribúciu plynu na tento rok. Cenové rozhodnutia ÚRSO umožnili výrazné zvýšenie poplatkov za energie na Slovensku. Za to čelí Holjenčík už niekoľko dní kritike. Namiesto vystúpenia v pléne sa však Holjenčík rozhodol stretnúť s premiérom Robertom Ficom. Premiér po stretnutí s ním oznámil, že šéf ÚRSO sa rozhodol rezignovať.

Podľa premiéra bude regulačný úrad do vymenovania nového predsedu naďalej funkčný. Všetky právomoci totiž preberá podpredseda úradu Miroslav Čelinský. „Úrad je funkčný. Najviac ma zaujíma, aby každá jedna sťažnosť či faktúra, ktorá sa mení oproti predchádzajúcemu obdobiu, aby sa to vyšetrilo. Predpokladám, že v tom úrad bude v najbližších dňoch konať, pretože sa len predsa objavujú stále nejaké sťažnosti od niektorých ľudí,“ dodal Fico.

Pripustil koaličnú krízu

Na odstúpenie Holjančíka po tom, ako neprišiel do parlamentu, už skôr vyzvali Ficovi koalíční partneri. „Po tomto pre nás neakceptovateľnom kroku vyzývame pána Holjenčíka, aby sa okamžite vzdal svojej funkcie,“ povedal šéf Mosta Híd Bugár. Podľa neho to, že Holjenčík ignoruje pozvanie do parlamentu, je pre Most-Híd neakceptovateľná neúcta k tejto inštitúcii.

Šéf SNS Danko pripustil pre kauzu Holjenčík koaličnú krízu. S premiérom Ficom už nehovoril niekoľko dní. "Ak chcete písať o prvej koaličnej kríze, tak tá nastane, pokiaľ sa nedohodneme na postupe, čo ďalej v energetike," zdôraznil Danko. "Každá koalícia je ako manželstvo pred rozvodom," poznamenal. 

SNS bude podľa jeho slov požadovať vznik energetického holdingu s jasnými pravidlami a mechanizmami fungovania. "Alternatívou tejto požiadavky bude zlepšenie činnosti ministerstva hospodárstva, vytvorenie osobitnej sekcie, ktorá bude nielen vykonávať akcionárske práva, ale aj dozorovať všetky princípy a postupy, ktoré si vyžaduje správne hospodárenie v týchto spoločnostiach," dodal.

Poslancom poslal list

Podpredseda parlamentu Martin Glváč na úvod 3. rokovacieho dňa 12. schôdze oznámil, že rokovanie o energiách sa bez prítomnosti Holjenčíka neuskutoční. Holjenčík poslancom poslal list, v ktorom uviedol dôvody, prečo sa nedostaví. Odvolával sa aj na spolitizovanie kauzy.      

"Dovoľujem si ubezpečiť plénum, že úrad sa venuje vyváženému prístupu, ktorý má na jednej strane priniesť spravodlivé ceny energií pre odberateľov a na strane druhej uhradenie všetkých nákladov a primeraný zisk energetickým podnikom," doplnil zdôvodnenie z listu Glváč.       

Viaceré zdroje z koalície už pred rezignáciou tvrdili, že Holjenčík odstupuje zo svojej funkcie. Koaličné strany tento krok očakávali už v stredu. Na jeho odchod vyzvala koaličná SNS aj viaceré opozičné strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok