Putin rokoval s Orbánom, Maďarsko označil za spoľahlivého partnera

TA3 TASR ČTK
2.2.2017 14:10

Ruský prezident Vladimir Putin absolvoval jednodňovú pracovnú návštevu Maďarska. Hlavným bodom rokovania s premiérom Viktorom Orbánom bolo rozšírenie jedinej maďarskej jadrovej elektrárne Paks. Okrem toho však zhodnotili aj medzinárodnú situáciu.

Putin rokoval s Orbánom, Maďarsko označil za spoľahlivého partnera
SITA/AP

Nutnosť dialógu s Bruselom

Putin pred novinármi zdôraznil, že mimoriadnu pozornosť na rokovaniach venoval s Orbánom výstavbe dvoch nových blokov atómovej elektrárne v Paksi. "Tento projekt v hodnote 12 miliárd eur vytvorí 10.000 nových pracovných miest," podčiarkol ruský prezident, ktorý Maďarsko označil za spoľahlivého a solventného partnera.

"Máme záujem na vzájomnej spolupráci. Budeme hľadať spôsob, ako zrealizovať dodávky zemného plynu. Boli by sme radi, keby sa podarilo tieto otázky čiste hospodárskeho charakteru zbaviť nánosu politiky. Zdôrazňujem, že žiadny smer dodávky plynu nie je vylúčený. A to ani smerom cez Bulharsko, ktoré podľahlo tlaku Európskej komisie. Ak si to Bulharsko rozmyslí, môžeme znova rokovať, potrebujeme ale mať istotu, že ruské podniky neutrpia škody spôsobené nepremyslenými rozhodnutiami," poznamenal Putin, ktorý v tejto súvislosti zdôraznil nutnosť dialógu s Bruselom, ale aj s jednotlivými krajinami EÚ v rámci dvojstranných vzťahov.

hungary-russia-67156-8bd1a235db6e4787955c659fa638e044_0a000002-73f5-55ac.jpg

Záujem o stabilnú Ukrajinu

Putin sa vyjadril aj k situácii na východe Ukrajiny. Podľa neho súčasnú vyostrenú situáciu na Ukrajine vyprovokoval Kyjev. Ukrajinská vláda sa podľa neho snaží zatiahnuť novú americkú administratívu Donalda Trumpa do krízy na východe krajiny a nie je ochotná uplatňovať mierové dohody z Minsku, ktoré majú zaistiť urovnanie konfliktu.

Maďarský premiér Viktor Orbán k tomu na spoločnej tlačovej konfrencii dodal, že jeho krajina má záujem na stabilnej a úspešnej Ukrajine. "Východiskom je ale mier a ten je možný len prostredníctvom dohody z Minsku," povedal Orbán. Miestom tvrdých bojov s desiatkami mŕtvych a ranených sa na Ukrajine v posledných dňoch stalo priemyselné mesto Avdijivka, ležiace neďaleko severnej časti Donecka kontrolovanej separatistami.

Ukrajinská armáda a povstalci sa vzájomne obviňujú z nasadenia ťažkých zbraní a hlásia vysoké straty. Na východe Ukrajiny bolo od vypuknutia bojov v roku 2014 uzatvorených v rámci dohôd z Minsku viacero prímerí, ktoré však boli narušované. Rešpektované nie je ani posledné zastavenie paľby z konca minulého roka, z ktorej sa strany navzájom obviňujú. Konflikt si doteraz vyžiadal takmer 10-tisíc obetí. Kyjev a Západ obviňujú Rusko z vojenskej podpory separatistov, Moskva tieto obvinenia odmieta.

Uzavreli vzdušný priestor

Príchod prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina na pracovnú návštevu Maďarska sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Užšie centrum maďarskej metropoly polícia hermeticky uzavrela, po prílete lietadiel Putinovej delegácie nad maďarské územie takisto uzatvorili aj vzdušný priestor Maďarska.

hungary-russia-putin-60409-1b3c2ae8182f4c2fa062d5b0d97eaf51_0a000002-4773-1eda.jpg

Stroj s ruským prezidentom sprevádzali stíhačky maďarských ozbrojených síl JAS-39 Gripen, k čomu bolo potrebné špeciálne povolenie Severoatlantickej aliancie, ktorého je Maďarsko členom.

Na príjazdových cestách od Medzinárodného letiska Ferenca Liszta k budove parlamentu na Kossuthovom námestí platil zákaz parkovania. Kanalizačné poklopy polícia privarila. Niektoré školy a reštaurácie vôbec neotvorili.

hungary-russia-putin-59816-3aa9cf42fc55419b979747eaa9d2bea8_0a000002-4a8c-e6e5.jpg

Odporcovia hovoria o provokácii

Návšteva Vladimira Putina bola "provokáciou" voči Európe a nezávislému Maďarsku, zaznelo večer na demonštrácii opozičnej strany Együtt v bočnej uličke neďaleko parlamentu. Vyše 300 protestujúcich, ktorých polícia k parlamentu nepustila, Putina vypískalo.

Politička tejto strany Zsuzsa Szelényiová  pripomenula, že maďarský premiér Viktor Orbán ešte pred niekoľkými rokmi hovoril, že Maďarsko nebude "najveselším barakom" Gazpromu. Maďarsko bolo za vlády Jánosa Kádára označované za najveselší barak východného bloku.

Szelényiová poznamenala, že si Rusko ako krajinu váži, ale Putinova politika podľa nej protirečí všetkému, čo si predstavuje pod pojmom sloboda a bezpečnosť. "Hľadajme spojencov v Európe a od Putina si držme odstup," adresovala výzvu vláde. Predseda Együtt Viktor Szigetvári zdôraznil, že "v maďarskom parlamente nemá čo hľadať vojnový zločinec, akým je Vladimir Putin".

"Hanba Orbánovi, že prijal takéhoto človeka," dodal. Opozičná radikálna strana Jobbik privítala Putinovu návštevu, avšak pripomenula, že aj Orbán hlasoval v Bruseli za sankcie voči Moskve. Maďarsko by podľa nej malo v budúcnosti plniť úlohu sprostredkovateľa medzi Západom a Ruskom. Schôdzku Putina s Orbánom ostro kritizovala opozičná Maďarská socialistická strana i ochranárska strana Politika môže byť iná. Maďarský premiér podľa nich zradil Maďarov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok