Pokojné demonštrácie v Rumunsku narušili výtržníci, došlo k násilnostiam

TA3 TASR
2.2.2017 05:58

Štyria policajti a dvaja demonštranti utrpeli ľahšie zranenia pri zrážkach počas rozsiahlych protestov proti korupcii v stredu večer pred úradom vlády v Bukurešti. Policajti zatkli 20 výtržníkov, údajne športových fanúšikov, pričom zaistili viacero Molotovových koktailov a nožov.

Rumunská tajná služba SRI oznámila, že už vopred disponovala operatívnymi informáciami o pripravovanom narušení pokojných protestov výtržníkmi a aj s tým oboznámila príslušné bezpečnostné orgány. Vyhlásenie SRI bolo v rozpore s tvrdeniami ministerky vnútra Carmen Danovej, ktorá predtým uviedla, že informácie o plánovaných výtržnostiach nemala.

Na viacerých miestach Rumunska sa už niekoľko dní konajú rozsiahle pokojné demonštrácie proti plánom vlády zmierniť boj proti politickej korupcii. Podľa tamojších médií sa v stredu konali protesty na 56 miestach krajiny, pričom celkový počet účastníkov odhadli na 300.000. V samotnej Bukurešti sa na demonštrácii zišlo podľa odhadov približne 100.000 ľudí.

Rumunský prezident Klaus Iohannis požiada ústavný súd, aby vyhlásil za protiústavné vládne nariadenie, ktoré dekriminalizuje určité zneužívanie právomocí. Iohannis povedal, že v prípade dekrétu sa obráti na súd, ktorý je poslednou inštanciou, ktorá má v kompetencii túto smernicu zastaviť.

Nová rumunská vláda schválila v utorok nariadenie, ktoré dekriminalizuje určité zneužívanie právomocí. Podľa nového nariadenia pôjde politický predstaviteľ do väzenia iba v prípade, že spôsobil škodu nad 44.440 eur. Nariadenie schválené vládou vedenou socialistami, ktorá sa ujala moci 4. januára, vstúpilo okamžite do platnosti. Smernica takisto umožňuje skorumpovaným predstaviteľom v určitých prípadoch úplne uniknúť trestu - ak k zločinu došlo medzi členmi tej istej rodiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok