ONLINE: Lavína na Orave komplikovala dopravu, problémy robí husté sneženie

TA3 TASR
1.2.2017 15:44

Počasie opäť komplikuje dopravu. Na strednom a severnom Slovensku komplikuje situáciu husté sneženie, na Kysuciach museli na niekoľko hodín úplne zastaviť železničnú dopravu, na trať totiž spadli lavíny.

Online sme ukončili.

18:00 Železničnú dopravu v úseku Párnica – Kraľovany obnovili od 18.00 hod. bez obmedzení. Informovali o tom Železnice Slovenskej republiky. ŽSR budú celý úsek v priebehu večera a noci monitorovať a pripravený bude aj koľajový pluh, ak by sa snehové lavíny opakovali.

17:30 Výstraha pred snežením, ktorú v utorok vydal SHMÚ v prípade Banskobystrického kraja, bude platná až do štvrtka, konkrétne na strednom Slovensku do prvých ranných hodín, v Košickom a Prešovskom kraji až do poludnia. Na východe môže dovtedy spadnúť 15 až 20 cm snehu.

15:50 Na trať v úseku Párnica – Kraľovany spadlo sedem lavín, železničná doprava je až do odvolania zastavená, informovali o tom Železnice Slovenskej republiky.

Približne 400-metrový úsek železničnej trate bol zasypaný siedmimi lavínami, z toho najväčšia má dĺžku približne 20 metrov a vysoká je viac ako meter. Na ich odstránenie zamestnanci ŽSR okamžite nasadili bager a koľajový pluh.

ŽSR predpokladajú, že by doprava mohla byť obnovená ešte večer, závisí to však aj od vývoja poveternostných podmienok.

15:30 Silné sneženie s dohľadnosťou do 100 m komplikuje dopravu v lokalitách Kremnička, Sverepec, Predmier, Zvolen, Hričovské Podhradie, Horný Hričov a Banská Bystrica. Slovenská správa ciest upozorňuje aj na hmlu, ktorá v okolí Šamorína limituje viditeľnosť na 50 m.

Cesty na Slovensku sú podľa informácií cestárov zjazdné. Povrch diaľnic a rýchlostných úsekov je prevažne vlhký až mokrý, s výnimkou úseku D3 Hričovské Podhradie - Žilina-Strážov, rýchlostnej cesty R1 v meste Banská Bystrica a R3 - obchvat Hornej Štubne, kde je na vozovkách vrstva kašovitého snehu do dvoch centimetrov.

Cesty I. až III. triedy sú na západnom a strednom Slovensku prevažne pokryté vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do 3 cm. V hornatejších oblastiach Slovenska môže mať snehová vrstva výšku až päť centimetrov. Na väčšine horských priechodov sú vozovky pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého, prípade utlačeného snehu do 3 cm.

15:15 Železničná doprava na Orave v úseku medzi Kraľovanmi a Párnicou je úplne zastavená. Rovnako ako v januári ju krátko pred 14.00 h zasypala lavína. "Železničná doprava je v spomínanom úseku až do odvolania zastavená. Lavína má dĺžku asi päť metrov, na jej odstránenie zamestnanci ŽSR okamžite nasadili bager a koľajový pluh," informvoala hovorkyňa železníc s tým, že po odstránení nánosov snehu musia koľaj skontrolovať.

Vo chvíli, keď sa lavína uvoľnila, prechádzal po trati osobný vlak, avšak podarilo sa mu včas zastaviť. Železničná doprava by podľa nej mala byť obnovená ešte v priebehu dňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok