Odchod RegioJetu znamená niekoľko zmien pre vysokoškolákov

TA3 TASR
31.1.2017 22:18

Odchod prepravcu RegioJet z trasy Bratislava - Košice asi znamená koniec niektorých zliav pre vysokoškolákov. Upozornil na to predseda Študentskej rady vysokých škôl Bálint Lovász v priestoroch bratislavskej vlakovej Hlavnej stanice.

Odchod RegioJetu znamená niekoľko zmien pre vysokoškolákov
TASR/Jakub Kotian

Študenti nad 26 rokov majú smolu

O možných zľavách pre študentov vo vlakoch štátneho prepravcu Železničná spoločnosť Slovensko zástupcovia ŠRVŠ rokovali aj so štátnym tajomníkom Ministerstva dopravy a výstavby Petrom Ďurčekom. Ten im prisľúbil hľadanie možnosti zliav pre doktorandov. Odchod súkromného prepravcu znamená podľa Lovásza niekoľko zmien pre študentov vysokých škôl.

"RegioJet poskytoval zľavu a zľavnené lístky pre
doktorandov, ako aj pre externých študentov do veku 29 rokov. Bohužiaľ, štátny dopravca neposkytuje zľavy ani pre doktorandov, ani pre študentov nad 26 rokov," upozornil v deň poslednej "cesty" vlaku súkromného prepravcu na trase z hlavného mesta do metropoly východného Slovenska.

"Myslíme si, že doktorandi sú plnohodnotní študenti, takisto ako študenti ostatných škôl," podčiarkol Lovász s tým, že takto to definuje aj zákon o vysokých školách. Doktorandi však podľa neho nemajú nárok čerpať zľavy pri rýchlikoch a ostatnej vlakovej doprave. Z týchto dôvodov sa uskutočnilo stretnutie predstaviteľov ŠRVŠ a ministerstva dopravy. "Boli sme ubezpečení, že čo sa týka zliav doktorandov, bude možné túto vec preskúmať a MDV urobí všetko pre to, aby legislatívne umožnilo čerpať zľavy aj doktorandom," doplnil Lovász.

Preskúmajú možnosti

Rezort dopravy potvrdil, že štátny tajomník Peter Ďurček z poverenia ministra dopravy Arpáda Érseka na neformálnom stretnutí prijal predstaviteľov ŠRVŠ. "V prípade možných zliav vo vlakoch vedených vo verejnom záujme na železniciach pre študentov doktorandského štúdia prisľúbil preskúmanie možností, ktoré by umožnili zmenu systému v poskytovaní zliav aj pre takúto skupinu cestujúcich. Ide napríklad o skupinu doktorandov denného štúdia bez ďalšieho príjmu," spresnil odbor komunikácie ministerstva.

InterCity vlaky sú však podľa MDV komerčným produktom. "To znamená, že železničný dopravca si stanovuje svoju cenovú politiku, ako aj rozsah poskytovaných zliav. Štát do tohto procesu nijakým spôsobom nezasahuje," dodal odbor komunikácie ministerstva s tým, že vo vlakoch, ktoré štát objednáva vo verejnom záujme, sa poskytujú viaceré zľavy pre vybrané skupiny obyvateľov na základe uznesenia vlády.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok