Znásilnenie študentky šokovalo Rakúsko. Vinníkov poslali za mreže

TA3 ČTK
31.1.2017 15:21

Tresty šesť a päť rokov väzenia uložil rakúsky súd trom mladým afganským žiadateľom o azyl, ktorí vlani vo Viedni znásilnili 21-ročnú študentku z Turecka. Šokujúci prípad vyvolal v krajine veľkú diskusiu a ovplyvnil aj volebnú kampaň.

Znásilnenie študentky šokovalo Rakúsko. Vinníkov poslali za mreže
SITA/AP

Do Európy po balkánskej trase

Prípad, ktorý sa odohral pár dní pred prvým kolom prezidentských volieb, vyvolal v Rakúsku búrlivú diskusiu o migrácii aj bezpečnosti v krajine. Rozsudok nie je právoplatný, obe strany sa ešte môžu odvolať. Traja Afganci, ktorí mali v čase spáchania činu 16, 17 a 17 rokov a do Rakúska prišli po takzvanej balkánskej ceste v rámci migračnej vlny v roku 2015, znásilnili na toaletách pri stanici metra Praterstern turecké dievča, ktoré bolo v Rakúsku na výmennom študentskom pobyte Erasmus.

sdfff_0a000002-a372-6be7.jpg

Obaja starší páchatelia dostali trest šesť rokov odňatia slobody, mladší chlapec, ktorý dievča neznásilnil, ale udržiaval ju v nehybnosti, bol odsúdený na päť rokov. Podľa súdu postupovali mladíci s mimoriadnou brutalitou a svojej obeti spôsobili ťažkú traumu. Otázkou, či budú po odpykaní trestu Afganci vyhostení, sa súd nezaoberal. "Že by ale po odpykaní trestu dostali povolenie na pobyt, si nedokážem predstaviť," uviedol sudca.

Prvý závažný čin

Prípad znásilnenia bol podľa agentúry Reuters prvým závažným trestným činom migrantov, ktorí do Rakúska prišli v rámci veľkej utečenecké vlny v predminulom roku. Vyvolal preto veľkú pozornosť bulvárnych médií i verejnosti. Čin sa navyše odohral iba dva dni pred prvým kolom prezidentských volieb, a stal sa tak aj témou predvolebnej kampane.

Rakúska polícia podľa Reuters od roku 2015, kedy v Rakúsku požiadalo o azyl okolo 90.000 migrantov, zaznamenala nárast drobnej kriminality. Počet závažných trestných činov, ako je znásilnenie či vražda, ale údajne zostal v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi zhruba rovnaký.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok