Kiska kritizoval stav našej armády, Gajdoš pripravuje plán rozvoja

TA3 TASR
31.1.2017 14:48

Prezident Andrej Kiska zdôraznil, že vojaci majú zastaranú techniku a armáda mešká so záväzkami voči spojencom. Uviedol to na každoročnom veliteľskom zhromaždení náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR.

Kiska kritizoval stav našej armády, Gajdoš pripravuje plán rozvoja
SITA/Marko Erd

Viazne komunikácia voči občanom

"My, žiaľ, niekoľko rokov len sľubujeme a naše záväzky neplníme,“ vyhlásil prezident. Ako dodal, Slovensko na tom nie je dobre ani v oblasti komunikácie voči občanom či spojencom. „Podvádzame našu obranyschopnosť, podvádzame občanov, pretože im nehovoríme pravdu, ako na tom skutočne naša bezpečnosť a armáda je. A podvádzame našich vojakov, ktorým neustále niečo sľubujeme a zostáva len pri sľuboch,“ dodal s tým, že nevidí vôľu, aby sa tento stav zmenil. Preto požiadal ministra obrany Petra Gajdoša, aby riešenie týchto problémov presadzoval na rokovaní vlády.

img-2893-1_0a000002-953c-66fa.jpg

Jedným zo záväzkov, pri ktorých Slovensko mešká, je príprava mechanizovanej brigády, ktorú sme mali mať podľa prezidenta pripravenú v roku 2010. „Je podstatnou súčasťou našej obrannej kapacity, je kľúčovým záväzkom voči spojencom a je žiadaným príspevkom k spoločnej bezpečnosti. A nevyzerá to vôbec dobre. Je už siedmy rok po termíne,“ priblížil.

Ďalším problematickým záväzkom je zastavenie prepadu rozpočtu na obranu s tým, že do roku 2020 majú dosiahnuť výdavky na obranu 1,6 percenta HDP. Prezident podľa vlastných slov nevidí žiadny kredibilný plán, ako tento záväzok chce vláda naplniť. Pritom podľa neho bude téma obranných rozpočtov podstatnou súčasťou diskusií v rámci NATO.

Rozpočet na obranu narastá

Podľa ministra obrany Petra Gajdoša, rozpočet na obranu postupne narastá a tento rok dosiahne 1,18 percenta HDP. Zdôraznil, že ozbrojené sily boli dlhodobo poddimenzované až pod jedno percento. Hlavnou úlohou v tomto roku bude podľa neho príprava mechanizovanej brigády.

„Všetko je sústredené na zabezpečenie splnenia tohto cieľa. Chápem, že aj s týmito navýšenými prostriedkami nebude úloha splnená na sto percent,“ doplnil Gajdoš. Minister pripomenul, že okrem iného pripravuje dlhodobý plán rozvoja OS SR, ktorý chce predstaviť v polovici tohto roka. Na základe toho plánu má byť zabezpečený rozvoj armády.

Problémy pripustil aj náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim. Podľa jeho slov v armáde je zastaraná technika a chýbajú aj zásoby. „Ale robia sa pokroky, prijímajú sa systémové opatrenia,“ dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok