Kanada prijme ľudí, ktorí sa nedostanú do USA. Mayová žiada výnimku

TA3 TASR
30.1.2017 09:33

Britská premiérka Theresa Mayová poverila svojich ministrov, aby so Spojenými štátmi rokovali o výnimke z imigračného nariadenia prezidenta Donalda Trumpa. Kanada medzitým povolí dočasný pobyt ľuďom, ktorí sa nemôžu dostať do USA a uviazli na jej území.

Oznámil to kanadský nový minister pre prisťahovalectvo a zároveň somálsky utečenec Ahmed Hussen. "Uisťujem tých, ktorí by mohli uviaznuť v Kanade, že využijem kompetencie svojho ministerského úradu na to, aby som im poskytol dočasný pobyt, ak ho budú potrebovať," povedal Hussen a dodal, že momentálne na kanadských letiskách žiadna takáto osoba nie je.

Minister ďalej uviedol, že predstavitelia Bieleho domu ho uistili o tom, že ľudia s trvalým pobytom v Kanade pochádzajúci z niektorej z krajín, ktorých sa týka Trumpovo nariadenie, na územie USA vstúpiť môžu. Musia však najprv predložiť preukaz dokazujúci, že v Kanade majú trvalý pobyt a zároveň sa americkým úradom preukázať platným cestovným pasom.

Do USA majú rovnako stále prístup aj osoby s dvojitým občianstvom vlastniace kanadský pas. Kanadský preukaz trvalého pobytu je ekvivalentom americkej zelenej karty, približuje agentúra AP. Americký prezident Trump zaviedol v piatok 90-dňový zákaz vstupu do USA pre občanov siedmich krajín spájaných s islamským radikalizmom.

Na štyri mesiace zároveň pozastavil program prijímania utečencov, aby poskytol príslušným orgánom čas na prehodnotenie bezpečnostných postupov, ako aj počtov prijímaných osôb. Americké úrady následne v súvislosti s dekrétom na letiskách zadržali či priamo z nich deportovali niekoľko stoviek ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok