Do mešity v Quebecu vtrhli ozbrojenci, zabili najmenej šesť ľudí

TA3 TASR
30.1.2017 05:50

Najmenej šesť ľudí prišlo o život pri streľbe v mešite v kanadskom meste Quebec.

K streľbe došlo počas večerných modlitieb. Do Quebeckého islamského kultúrneho centra, slúžiaceho ako mešita, vtrhli podľa svedkov traja ozbrojenci, ktorí mali na hlavách lyžiarske kukly. V centre bolo v tom čase podľa svedkov približne 40 ľudí.

Polícia už zadržala dvoch podozrivých a tiež oznámila, že útok vyšetruje ako teroristický čin. Kanadský premiér Justin Trudeau označil čin za "teroristický útok na moslimov" a vyjadril sústrasť pozostalým tohto "zbabelého činu".

Hovorkyňa quebeckej polície Christine Coulombeová povedala, že zahynulo šesť ľudí vo veku 35 až 70 rokov. Niektorí zo zranených sú podľa nej vo vážnom stave.

Riaditeľ mešity Mohamed Yangui uviedol, že sa útok odohral v oddelení pre mužov. On sám na mieste v dobe činu nebol, ale vraj mu volali ľudia, ktorí sa zúčastnili večernej modlitby.

S prejavom nenávisti sa toto islamské kultúrne centrum stretlo už vlani júni, keď sa pred jeho vchodom našla prasacia hlava. Podobných incidentov súvisiacich s islamofóbiou pribudlo v ostaných rokoch aj v celej provincii Quebec, kde práve prebieha politická diskusia o možnom zákaze nikábu a celkovom zahaľovaní ženskej tváre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok